cigareta

Dodatni udar na dio kućnih budžeta u 2014. godini bit će i poskupljenje cigareta – za mnoge Hrvate posljednjeg luksuza kojega se teško odriču.

Na proljeće nas očekuje rast trošarina na cigarete do ciljane razine od 77 eura na 1.000 cigareta. U praksi će to značiti poskupljenje kutije cigareta do pet kuna, što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od oko 150 kuna, odnosno 1.800 kuna godišnje. Uz sadašnje cijene, inače, spomenuti profil pušača kroz godinu bi izdvojio 8.395 kuna, računa Glas Slavonije.

Trenutno najveći broj pušača u Hrvatskoj još uvijek puši filtar cigarete poznatog domaćeg brenda po cijeni od 23 kune za kutiju, te tjedno za cigarete izdvaja 161 kunu. Predviđenim poskupljenjem do kraja godine taj bi se tjedni trošak mogao povećati na 196 kuna. Oni koji su prešli na kupnju duhana tjedno na svoju lošu naviku sada troše oko 75 kuna. Njih će poskupljenje stajati dodatnih 10 kuna tjedno. Duhan se, nije tajna, kupuje i ilegalno na tržnicama i cijena mu je 60 kuna za 400 grama, a valja očekivati je da će rast cijena još snažnije aktivirati crno tržište cigareta i duhana. Naime, u Hrvatskoj najpopularnije cigareta u BiH treba platiti 14,5 kuna, a u Hrvatskoj od šverceta za 16 kuna. U Srbiji ta ista kutija cigareta stoji oko 13,5 kuna.

Iz Vlade sva daljnja poskupljenja duhanskih proizvoda pravdaju usklađivanjem sa standardima u EU, ali i kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem koje skupo stoje državu. No, iako je svima jasno da iza rasta trošarina zapravo stoji krpanje proračunskog deficita, ostaje činjenica da su Hrvati već tradicionalno među vodećim pušačkim nacijama.

Autor: F.Č./Glas Slavonije/tportal.hr