zlatar violić ministrica kulture josipović donacija ostavka

Državno odvjetništvo (DORH) i trgovačko društvo “Druga strana”, nakladnik časopisa “Zarez” kojem je suvlasnica i članica uprave bila bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na zagrebačkom Trgovačkom sudu nisu postigli mirno rješenje spora pa je DORH kao zastupnik države u cijelosti ostao kod tužbenog zahtjeva za povratom 1,2 milijuna kuna za financiranje časopisa “Zarez” u 2012. i 2013. godini.

Na prvom ročištu održanom u srijedu odvjetnik “Druge strane” Božidar Feldman istaknuo je da se taj predmet ne može svoditi isključivo na pravno pitanje, ali je i naveo da je njegova stranka ponudila otplatu dijela duga uz prosječni diskont po kojemu Ministarstvo financija otpisuje porezne i ostale dugove predstečajnim dužnicima.

DORH je odbio taj prijedlog, a na ročištu kojem je predsjedala sutkinja Marija Jurdana prihvaćeno je predloženo svjedočenje Andreje Zlatar Violić, ali i slanje zahtjeva Ministarstvu kulture za dostavu svih odluka kulturnog vijeća za knjigu, nakladništvo i časopise od 2009. do 2013. s posebno istaknutim prijedlozima za financiranje časopisa.

Spor u kojem DORH traži od tvrtke povezane s bivšom ministricom kulture povrat 1,2 milijuna kuna sa zateznim kamatama uslijedio je nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na temelju prijave “Hrvatskog slova”. U toj prijavi o kojoj se odlučivalo 2013. upozoravalo se da je ministrica Zlatar Violić bila u sukobu interesa jer je u doba kada je Ministarstvo kulture dodjeljivalo državnu potporu časopisima bila suvlasnica “Druge strane” sa 6,67 posto udjela u tvrtki.

Prema postojećim zakonskim odredbama, dužnosnici koji imaju 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu, za vrijeme obnašanja javne dužnosti moraju prenijeti svoja upravljačka prava na drugu osobu. Osim toga, tvrtkama u kojima dužnosnici imaju više od 0,5 posto udjela zabranjuje se stupanje u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost.

Osim što je bila suvlasnica “Druge strane”, Andrea Zlatar Violić je do preuzimanja ministarske funkcije bila i jedina članica uprave, odnosno direktorica te tvrtke.

Bez obzira na zakonske zapreke, tvrka “Druga strana” od Ministarstva kulture je na natječajima za javne potrebe u kulturi 2012. i 2013. dobila najveće potpore za izdavanje dvotjednika za kulturu “Zarez” u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ustanovilo je 2013. da je Zlatar Violić prekršila zakonske odredbe i naplatilo joj novčanu kaznu od 15.000 kuna, a predmet je dostavljen i DORH-u na daljne postupanje.

DORH je krajem 2013. dostavio zahtjev za mirno rješenje spora u kojem se tražio povrat 1,2 milijuna kuna s kamatama, a nakladnik “Zareza” nije prihvatio taj zahtjev pa je u ožujku prošle godine DORH podnio tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Sutkinja Marija Jurdana godinu dana nakon tužbe DORH-a u ovom slučaju zakazala je prvo ročište, a iduće će biti zakazano naknadno.

Za istaknuti je i da se časopis “Zarez” nakon 16 godina izlaženja prošlog tjedna nije pojavio na kioscima zbog, kako se navodilo, problema u financiranju. (Hina)