Nakon višednevne drame i odgađanja odluke, australski ministar za imigraciju Alex Hawke odlučio je poništiti vizu Novaku Đokoviću!

Ukoliko ne uspije osporiti tu odluku na sudu, najbolji tenisač svijeta bit će deportiran iz Australije. 

Australska vlada u petak je ponovno poništila vizu Novaku Đokoviću, ustvrdivši da prvi tenisač svijeta, koji nije cijepljen protiv Covida-19, može predstavljati prijetnju za zajednicu.

Australski ministar Alex Hawke iskoristio je svoje posebne vlasti kako bi ponovno poništio Đokovićevu vizu, nakon što je sud u ponedjeljak poništio raniju odluku o ukidanju vize i oslobodio ga iz imigracijskog pritvora.

“Danas sam iskoristio svoju moću koju imam prema članku 133C(3) Zakona o migracijama kako bih ukinuo vizu koju ima gospodin Novak Đoković jer smatram da je to od javnog interesa. Odluku sam donio na temeljima zdravlja i javnog reda, a slijedila je nakon odluke suda koji je odlučio vratiti vizu koja je Đokoviću ukinuta na temelju proceduralne pogreške”, rekao je Hawke pa dodao:

“U donošenju ove odluke sam pomno proučio informacije koje su mi dostavili iz Ministarstva unutarnjih poslova, Australske granične policije, kao i sam gospodin Đoković. Ova vlada je snažno posvećena zaštiti australskih granica, posebno u odnosu na pandemiju koronavirusa.”

Novak Đoković devet puta je bio pobjednik Australian Opena, a s 20 Grand Slam naslova surekorder je zajedno s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom. 

No,  umjesto pohoda na 21. Grand Slam sada mu prijeti deportacija, što bi za posljedicu moglo imati i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju. 

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr