Dva ruska strateška bombardera letjela su nad Japanskim morem dulje od sedam sati, reklo je rusko ministarstvo obrane u utorak u priopćenju objavljenom kad je japanski premijer počeo posjet Ukrajini.

Zrakoplovi Tupoljev Tu-95MS osposobljeni su za nošenje nuklearnog oružja, a Moskva ih redovito šalje u letove nad međunarodnim vodama u Artiku, Sjevernom Atlantiku i Tihom oceanu da pokaže svoju snagu.

Čini se da je vrijeme zadnjeg leta pomnije odabrano nego inače, jer je japanski premijer Fumio Kishida u utorak u Kijevu da pokaže solidarnost s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ratu protiv Rusije.

Japanska nacionalna televizija NHK pokazala je Kishidu kako se ukrcava na vlak u poljskome gradu Przemyslu blizu ukrajinske granice.

Rusija je rekla da su strateški bombarderi obavili “planirani let”, u pratnji borbenih aviona. 

Let je izveden potpuno u skladu s međunarodnim pravom i iznad neutralnih voda, priopćilo je ministarstvo.

https://twitter.com/WarGonza12/status/1638097719125483520?s=20

U veljači su snage sjevernoameričke protuzračne obrane poslane da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru  blizu Aljaske.

Japan, koji i sam ima teritorijalni spor s Moskvom zbog otoka u sjevernom Tihom oceanu koji datira iz doba Drugoga svjetskog rata, ključni je azijski saveznik SAD-a i član skupine sedam bogatih demokracija te se pridružio sankcijama protiv Rusije.

Kishida boravi u Ukrajini u isto vrijeme kad je kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Rusiji. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot twitter