hv

ZAGREB – Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović sastao se danas u Puli s ministrom obrane Srbije, Nebojšom Rodićem, a ministri su se složili da je obrambena suradnja dviju zemalja “u uzlaznoj putanji” te je najavljena i prva zajednička vojna vježba “Zajednički odgovor 14”, koja će se održati ove godine, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Srbijanski ministar obrane Rodić od jučer je sa suradnicima u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj, jučer je bio u Rovinju, a danas u Puli.Razgovaralo se o “dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Srbije te o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti”, navode iz MORH-a.

“Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO)”, stoji u priopćenju MORH-a.

Ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Rodiću za predani aerofotogrametrijski materijal (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj koji je u tijeku. Navedeni materijal je predan prilikom nedavnog susreta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Vesne Pusić i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dvojica ministara dogovorila su se “oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke)”, ističe se u priopćenju.

Posebna pozornost posvećena je i procesima pristupanja europskim integracijama.

Ministar Kotromanović istaknuo je kako je “u kontekstu izgradnje održive sigurnosti u regiji, u interesu Republike Hrvatske puna integracija Republike Srbije kao i svih država u regiji u europske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja”, te kako Republika Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima.

S tim u vezi “usuglašen je i prijenos hrvatskih iskustava s područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a”, naglašava se u priopćenju MORH-a.

Srbijanski ministar obrane zahvalio je na dosadašnjoj potpori koju je Republika Hrvatska pružila Republici Srbiji u kontekstu pristupanja u EU.

“Obje strane su se usuglasile kako kontinuirani dijalog na visokim razinama, bilateralnoj i multilateralnoj, predstavlja konkretan doprinos stabilnosti, dobroj suradnji zemalja u regiji, te razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja”, dodaje se u priopćenju. ,

“U kontekstu intenziviranja vojne suradnje Hrvatske i Srbije dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti i edukacije. U tom je smislu podržana mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača”, navode iz MORH-a.

Usuglašen je i “nastavak redovitih susreta na razinama dvaju ministarstava i oružanih snaga poput održavanja konzultacija na području obrambene politike i suradnje na području materijalnih resursa”.

Također, inicirano je “ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja te nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama. Potaknuta je i uspostava intenzivnije suradnje na području vojno-tehničkog segmenta”, stoji u priopćenju MORH-a.

Autor: F.Č./SEEbiz