veljko marić sloboda zatvor

Veljko Marić stiže u Hrvatsku, javlja Media Servis. U 16.15 ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je novinarima da je Veljko Marić predan hrvatskoj policiji i da je na putu za Remetinec.

“On se sada nalazi u Hrvatskoj, predan je hrvatskoj policiji”, rekao je Miljenić.

Prizivni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojemu se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj, što je Media servisu potvrdio njegov odvjetnik Đorđe Dozet.

“Ne mogu vam potvrditi datum, ali vam mogu potvrditi da je Apelativni sud u Beogradu donio rješenje prema kojem će se to zaista i dogoditi. Danas ili ovih dana, ne mogu vam potvrditi”, odgovorio je Dozet na upit Media Servisa.

Podsjetimo, Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina.

U razgovoru nedavno objavljenom u Večernjem listu, Marić koji već gotovo pet godina leži u srpskim kaznionicama, kazao je kako želi da mu se omogući odsluženje kazne u Hrvatskoj.

“Tim političkim igrama, tom prljavom vešu koji se pere preko mojih leđa, trebao bi konačno doći kraj. To je sramota. Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premjeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Što se tiče tog drugog postupka, želio bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležat ću u svojoj zemlji. Neka me hitno premjeste u domovinu, bit će lakše mojoj obitelji. Ovim tempom, kada odslužim kaznu, Srbi će me osuditi na još 12 godina za taj novi slučaj. A sve sam bolesniji: muči me kralježnica, lijeva noga mi se koči… Srbi čekaju samo da umrem”, očajavao je Veljko Marić strahujući da će prije dočekati smrt nego pravdu.

“Sretna sam zbog toga što će Veljko Marić doći u Hrvatsku i imati pošteno suđenje, a sada očekujem da će sljedeći korak biti promjena spornog srpskog zakona koji ugrožava hrvatski suverenitet i koji predstavlja prijetnju za više od 300 drugih hrvatskih branitelja”, komentirala je Marijana Petir, HSS-ova europarlamentarka koja se ponajviše zalagala za Veljka Marića u institucijama EU, a jedina ga je od hrvatskih političara posjetila u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list