računi za struju

Poskupljenjima režija u Hrvatskoj nema kraja. Do kraja godine računi za struju u prosjeku bi mogli biti veći za 30 kuna, javlja Dnevnik.hr. Naime, zbog obveza prema Europskoj uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije.

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu što znači rast računa za potrošnju električne energije.

Za potrošeni kilovat sat se 2007. plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće godine naknada za poticanje pomalo se povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. Do kraja godine, očekuje se, naknada će biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

“Poskupljenje se događa iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o otkupu električne energije s proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase i drugi dio razloga je što se dio troška sa obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače”, pojašnjava Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Jednostavnije rečeno, potrošači subvencioniraju proizvođače. Prema novoj cijeni, za prosječno bi kućanstvo to značilo izdvajanje oko 400 kuna na godinu.

“Za proizvođače znači da da ćemo u sljedećih godinu-dvije vidjeti porast investicija u obnovljive izvore energije i da će se kroz to otvarati dosta novih radnih mjesta”, kaže Jerkić.

Stručnjaci smatraju da građani povećanje naknade neće ni osjetiti. No, oni se ne bi složili.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr