dnevno.hr hakerski napad

Posljednjih tjedan dana portal Dnevno.hr trpi hakerske napade koji onemogućuju pristup portalu. Napadi su počeli točno na početku posljednjeg preizbornog tjedna, što vrlo jasno daje do znanja koji je razlog napada – sadržaj vezan uz predsjedničke izbore. Tim povodom, uredništvo portala izdalo je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

internetski portal Dnevno.hr od 22. prosinca izložen je cyber kriminalu, točnije kombinaciji hakerskih DDOS napada koji su uslijedili nakon izravnih anonimnih telefonskih prijetnji. Konotacije telefonskih poziva upućivale su na konkretne sadržaje o kojima smo pisali i o kojima pišemo bez obzira na sve. Prijetnju najave rušenja naše internetske stranice prijavili smo nadležnim institucijama, kao i kasnije samo rušenje stranice.

Upravo u predizborno vrijeme u kojemu je portal dnevno.hr nastavio sa svojim stilom pisanja i otvaranja tema o kojima se inače u medijima ne govori toliko otvoreno, hakerski su napadi postajali sve ustrajnijima dok stranica u jednom trenutku nije posve srušena.

DdoS napad (Distributed Denial-of-service) je jednostavnim rječnikom napad velikim “lažnim prometom” na određenu internetsku stranicu. Riječ je o neusporedivo višestruko većem posjetu na određenu stranicu (IP adresu) čiji server to ne može podnijeti pa tako dolazi do povremenog ili trajnog rušenja stranice rezultat čega je nemogućnost pristupa stranici i njezinu sadržaju pa posjetiteljima djeluje da domena ne postoji.

Naši se IT stručnjaci i dalje bore protiv tog problema, no hakerski su napadi ustrajni. Iako je otvaranje sadržaja na dnevno.hr-u trenutno otežano i samo djelomice dostupno hrvatskoj javnosti, novinari nastavljaju s radom i redovito objavljuju nove sadržaje. Izvan granica Hrvatske promet dnevno-hr-a još nije pušten.

Naši su tehničari izmjerili da je riječ o napadu od preko pedeset gigabita (gbph) prometa. Jasno je da stranicu napada netko tko je spreman potrošiti tisuće dolara dnevno, i to raditi neograničeno dugo, kako bi portal ostao nedostupan.

Suočeni s ozbiljnom cenzurom, čitatelje pozivamo da ostanu uz nas te se nadamo što skorijem povratku javnosti u punom dosegu”, stoji u priopćenju portala Dnevno.hr.