hrvatin_06-jpg-688x388_q85_crop_upscale

Nakon što je Ustavni sud odbacio sve žalbe, Državno izborno povjerenstvo objavilo je službene rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor. Počinje teći dvadesetodnevni rok u kojemu se treba okupiti novi saziv Sabora, dakle prvo zasjedanje mora se održati do 15. listopada.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je da će rezultate sutra predstaviti predsjednici Republike te da će ona konzultacije sa strankama početi najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak. “Službeni su rezultati, osim za dvije ispravke, istovjetni potpunim neslužbenim izbornim rezultatima. Ispravke se tiču broja preferencijskih glasova koje su dobile kandidatkinje Narodne koalicije Anka Mrak Taritaš i Olga Muratti, no ti glasovi, odnosno brojevi nisu ni u čemu utjecali na sam izborni rezultat”, rekao je Hrvatin.

 
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da konzultacije o sastavljanju vlade počinju u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora. Rekla je da će biti neutralna poštujući Ustav i slovo zakona.

Izvor: Sloboda.hr/HRT