Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za danas upozorenje na vjetar, crveno Velebitski kanal te srednju i južnu Dalmaciju, a narančasto za Kvarner i Kvarnerić, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.  Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručeno je.
Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).
Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Josip GRČIĆ/ ik