branko lustig Klub Milana Bandića

Usporedba Bandićevog uhićenja s Auschwitzom i progonom Židova u holokaustu je krajnje degutantno. To je pljuska za svaku stvarnu žrtvu holokausta koju se ovako olako vadi “iz rukava” u dnevno-političke svrhe.

Udruga klub Milana Bandića započela je u petak akciju potpisivanja peticije Stop političkim hapšenjima u znak potpore gradonačelniku Bandiću, a prvi potpisnik bio je Oskarom nagrađeni filmski producent Branko Lustig koji je Bandićevo uhićenje usporedio s progonom Židova u holokaustu.

Lustig je potpisujući peticiju u prostorijama udruge izjavio da je kao malo dijete nevin politički osuđen i odveden u Auschwitz, a ovo što se danas događa manje ili više “miriši na ona vremena”.

“Stoga sam se osjećao ponukanim kao poštovatelj 6 milijuna nestalih u holokaustu u njihovo i ime svih koji danas pate u svijetu potpisati peticiju kojom se traži ukidanje političkih hapšenja i gradonačelniku Bandiću dopusti da i dalje čini dobra djela u Zagrebu”, rekao je Lustig.

Peticiju je potpisao i Slobodan Lang koji je istragu protiv Bandića stavio u kontekst progona kardinala Alojzija Stepinca, hrvatskih “proljećara” i zakona o holokaustu.

“Kardinal Alojzije Stepinac je pravno osuđen, hrvatsko proljeće isto, zakoni o holokaustu su bili pravni, ali nisu bili pravedni”, rekao je Lang poručivši kako se ne smije dopustiti da se pozivajući na pravo izgubi pravednost.

Ako Hrvatska dobre ljude kao što je Bandić ne pretvori u snagu, nego ih bude progonila, onda takva Hrvatska nema šanse i ne treba je ni imati, poručio je Lang.

Bivši član SDP-a i Bandićev bliski suradnik Zdravko Tomac rekao je kako vjeruje u Zagreb, Hrvatsku i pravdu. Ljude se hapsilo i zatvaralo pa se tek onda tražilo dokaze, rekao je Tomac naglasivši kako nitko me može biti kriv dok mu se to pravomoćno ne dokaže.

Predsjednica udruge Jelena Pavičić Vukičević pozvala je građane diljem Hrvatske da svojim potpisom podrže ne samo Bandića, nego i dignu glas protiv političkih hapšenja.

“Više od 6000 članova udruge svjedoči o velikom i neizbrisivom tragu koji je gradonačelnik Milan Bandić na čelu Gradske uprave i drugih gradskih tijela ostavio i na koje smo ponosni”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Vrlo jasno i glasno želimo poručiti da u demokratskoj zemlji treba postojati procedura u kojoj se prikupljaju dokazi i tek ako se ustanovi krivnja nekoga proglašava krivim, rekla je. Udruga i dalje radi na osnivanju Bandićeve stranke rada i solidarnosti, jer je to hrvatskom društvu itekako potrebno, dodala je.

Najavila je da je u petak, 13. ožujka 2015. u 12.00 sati počela akcija Udruge pod nazivom “Stop političkim hapšenjima”. Potpisivanje peticije bit će u udruzi Klub Milana Bandića u Praškoj 5, a peticija će se moći potpisati i online na www.klubmilanbandic.hr.