hrvatski radio treći program nevenka dujmovićFoto: HRT

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) od ove je jeseni bogatiji za čak jedanaest novih kulturno-znanstvenih emisija koje, uz postojeći glazbeni i dramski program, slušateljima donose sadržaje iz područja književnosti, kazališne i filmske umjetnosti, likovnosti, znanosti, duhovnosti te kulture i društva. Dvije su poznate emisije u kojima se otvaraju društveno relevantne teme, Okrugli stol ponedjeljkom i Tribina Trećega programa, dobile i nove voditelje.

„Dokumentarnim emisijama kao što je Didov san otvara se prostor iseljenoj Hrvatskoj i životnim pričama naših iseljenika i useljenika koji se pokušavaju integrirati u hrvatsko društvo, a dokumentarna emisija S one strane sjećanja, koju potpisuju Zdravko Fuček i Jure Vujić, prvi se put bavi temama povezanim s postkomunističkom prošlošću, traumama i mitovima te sjećanjima na totalitarizam u srednjoj i jugoistočnoj Europi”, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović.

Autor emisije Didov san Zdravko Fuček dodaje kako je temeljni cilj predstaviti sudbine pojedinaca u migracijskim procesima na našim područjima te kako sugovornici u emisiji govore o razlozima zbog kojih su morali napustiti domovinu. Emisija je na rasporedu nedjeljom s početkom u 16.03.

Jure Vujić bit će autor dokumentarne emisije S one strane sjećanja koja, kako najavljuje, počinje s emitiranjem krajem studenoga, a bavit će se političkim i pravnim iskustvima povezanim sa suočavanjem s totalitarnom prošlošću u postkomunističkim zemljama. Emisija će biti na rasporedu jednom mjesečno, a prva će biti emitirana krajem studenoga.

U Okruglome stolu ponedjeljkom i Tribini Trećega programa, koju vode novi voditelji Boris Havel, Danijel Labaš i Boris Beck, polemizira se te se sučeljavaju svjetonazorska stajališta i istražuju teme koje su zbog povijesnih neprilika ostale neistražene, pojašnjava vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović.

Boris Havel dodaje kako je autorima „ambicija otvoriti što više tema o kojima se u hrvatskome medijskom prostoru ne raspravlja dovoljno”, a Danijel Labaš otkriva da je ove godine odlučio posebnu pozornost, među ostalim, posvetiti temi medijske pismenosti i „osvijetliti tu abecedu 21. stoljeća s različitih aspekata“.
Boris Beck novi je voditelj Tribine Trećega programa i ističe da je emisija namijenjena slušateljima svih generacija te naglašava da mu je važno spojiti zanimljive sugovornike različitih svjetonazora. Emisija Okrugli stol ponedjeljkom na rasporedu je svakoga ponedjeljka u 15.15, a Tribina Trećega programa jednom mjesečno.

U novoj emisiji Povijesne kontroverze, koja se emitira svakoga četvrtka od 14.30 i koju vodi Josip Mihaljević, lome se koplja oko spornih tema iz suvremene hrvatske povijesti, ističe Nevenka Dujmović. Dodaje kako će znanstvenici i povjesničari u njoj propitivati različita područja, a otvarat će se i teme kao što su Bleiburg, Jasenovac, uloga i značenje kardinala Stepinca, obrana i pad Vukovara, mitski sastanak Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu 1991. godine. Voditelj emisije Josip Mihaljević ističe da se u Povijesnim kontroverzama potiče akademski dijalog te pojašnjava: „Otvaraju se različite teme sa zanimljivim i relevantnim sugovornicima. Česti su sukobi u mišljenju.” Urednica je Antonia Hrvatin Roth.

Nevenka Dujmović ističe da su u okviru jesenske programske sheme na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) pokrenute i tri nove emisije o književnosti: Signatura, Kozmopolis i Do korica, u kojima se prate književni smjerovi, ali se također vraća i djelima koja imaju trajnu književnu vrijednost te nude nove interpretacije.

Signatura se emitira utorkom od 8.45, a urednički je potpisuje Lidija Lacko Vidulić. „O prozi razgovaramo s Mirom Muhoberac, o poeziji s Davorom Šalatom”, pojašnjava Lidija Lacko Vidulić. Ona je urednica i druge emisije o književnosti, Kozmopolis – književnost u kontekstu, koja je na rasporedu ponedjeljkom od 23.00. Ta se emisija u obliku eseja bavi temama europskih književnosti, temeljnim kretanjima i pojavama, odnosima književnosti i društva, drugih umjetnosti i medija, a autorice su Cvijeta Pavlović, Suzana Coha i Andrea Milanko.

Emisija Do korica na rasporedu je petkom od 22.03, a autori su Dinko Telećan i Gordana Crnković. „Djela predstavljamo uvodnim tekstom ili razgovorom s prevoditeljima, teoretičarima, kritičarima i piscima, a odabrane prozne ulomke potom čitaju glumci”, pojašnjava urednica Gordana Crnković.

„Emisije o likovnoj i filmskoj kulturi potpisuju urednice Ružica Šimunović i Maja Peterlić”, ističe Nevenka Dujmović te dodaje da je nakon dugo vremena pokrenuta i specijalizirana emisija o kazalištu Theatralia, koju potpisuju ugledna teatrologinja i dramaturginja Mira Muhoberac i urednik Boris B. Hrovat.
Ružica Šimunović autorica je i urednica emisije U vizualnom kodu, koja je na rasporedu srijedom od 8.45. „Objašnjavamo probleme povezane s poviješću umjetnosti i vizualnim studijima, govorimo o muzeologiji, konzervaciji, tržištu umjetninama i statusu umjetnika te ih stavljamo u širi kontekst”, objašnjava Ružica Šimunović.

Petak od 8.45 vrijeme je rezervirano za filmsku umjetnost i Filmomaniju, koju uređuje i vodi Maja Peterlić ostvarujući je s filmskim kritičarom časopisa Vijenac i suradnikom Hrvatskoga filmskog saveza Josipom Grozdanićem te s filmskim kritičarom i piscem Damirom Radićem. „Smatram da se Filmomanija posve dobro uklopila u radijski program, vrlo je živa zato što u njoj sudjeluju najmanje dva govornika”, kaže Maja Peterlić.

Ponedjeljkom od 8.45 na rasporedu je Theatralia, emisija o kazalištu koju uređuje Boris B. Hrovat, koji potvrđuje da se tome području u posljednje vrijeme nije posvećivalo dovoljno pozornosti. Autorica Mira Muhoberac dodaje da je to jedna od rijetkih emisija koja se istodobno bavi hrvatskim i svjetskim kazalištem te koja prati i aktualna događanja i povijest teatra.

„Četvrtkom od 8.45 emisija Kozmos i etos – obzori svijeta, znanosti i društva, koju vodi Marito Mihovil Letica, otvara pitanja s područja prirodnih i društvenih znanosti. Konačno, u emisiji Duhovni profili, koju vodi Vladimir Lončarević, slušateljima se nude teme s područja duhovnosti te se 20. stoljeće otkriva u ukupnoj duhovno-kulturnoj cjelini”, pojašnjava vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Nevenka Dujmović.

Autor i voditelj Marito Mihovil Letica dodaje da se u toj emisiji nastoji odgovoriti na pitanja koja se tiču čovjekova položaja u postmodernome društvu u Hrvatskoj i svijetu. „Teme prvih emisija bile su odnos prirodnih, humanističkih i društvenih znanosti; determinizam i čovjekova sloboda; odnos znanosti i vjere; kozmos, kaos i deterministički kaos; ozbiljna i trivijalna književnost; moderna i postmoderna u književnosti, filozofiji i arhitekturi”, dodaje Marito Mihovil Letica.

U Duhovnim profilima poseban je naglasak na predstavljanju osoba, događaja, ustanova, kulturnih djela i drugih artefakata koji su značajkama i važnošću neodvojiv dio hrvatske duhovne i kulturne baštine, ali su zbog povijesnih prilika i neprilika nedovoljno istraženi. Hrvatska kultura 20. stoljeća velikim dijelom još nije evidentirana, interpretirana ni vrednovana. „To se osobito odnosi na razdoblje prvih četiriju desetljeća”, ističe voditelj Vladimir Lončarević.

„Emisija je to koja predstavlja fenomene koji se mogu nazvati i duhovnošću kulture, ali i kulturnom duhovnošću”, zaključila je urednica emisije Duhovni profili Antonia Hrvatin Roth. Emisija je na rasporedu petkom od 10.30.

Kako ističe Nevenka Dujmović, svim tim promjenama i brojnim novim emisijama, od kojih su mnoge sadržajno posve nove u eteru, te već prepoznatim glazbenim, dramskim i kulturno-znanstvenim programom, nastoji se Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) zadržati intelektualnom oazom unutar hrvatskoga medijskog prostora, prenosi hrt.hr.

Podsjetimo, prije uredničkih promjena na HR3, veliku zastupljenost u programu imali su sadržaji koji su reminiscirali događaje i život u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Sloboda.hr/HRT