pravo glasovanja prebivalište

Posljednji je dan za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta za predsjedničke izbore 28. prosinca.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati izvan mjesta prebivališta, mogu još u srijedu zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto u kojem će biti na izborni dan. Zahtjev mogu podnijeti u nadležnom uredu, neovisno gdje su upisani u popis birača.

Žele li glasovati u inozemstvu, birači trebaju zatražiti prethodnu registraciju. Ukoliko nisu sigurni gdje će boraviti u nedjelju, 28. prosinca mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Kako postoji mogućnost da se predsjednik, odnosno predsjednica ne izaberu u prvom krugu, birači kod podnošenja zahtjeva mogu odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug.

U srijedu istječe i rok za pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

Uredi države uprave u županijama i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, odnosno službenici koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za građane radit će do 16 sati.