vrijeme danas temperature

DHMZ je za danas najavio pretežno sunčano vrijeme, na Jadranu i vedro te vrlo vruće. Vjetar će biti dosta slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i južni, a na srednjem i južnom Jadranu sjeverozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će biti između 35 i 40 °C, s tim da se najviše temperature tijekom dana očekuju u istočnoj Slavoniji (Županja, Vinkovci).

Već visoke temperature zraka postat će još više. Sljedećih dana u Hrvatskoj je ponegdje moguće obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda za mjesec srpanj, a mogli bi padati i “all-time” rekordi, piše Crometeo.

Zašto je tako jako vruće?

Uz to što ulazimo u prosječno najtopliji dio godine, jako visoke temperature zraka koje slijede bit će uvjetovane sinoptičkom situacijom. Ciklone i frontalni poremećaji kreću se daleko na sjeverozapadu i sjeveru Europe, a one su zaslužne da su jugozapadni visinski vjetrovi pokrenuli pregrijanu zračnu masu sa sjeveroistoka Afrike prema Sredozemlju, pa tako i našem području, stoji na stranicama portala Crometeo.

Prognoza za narednih tjedan dana

Najviše dnevne temperature bit će od 33 do 41°C, a vrhunac toplinskog vala očekujemo u drugoj polovini nadolazećeg tjedna. Doseći ili prijeći 40°C najviše šanse ima područje Slavonije, Dalmatinske zagore i dolina Neretve.

Jutra će biti vrlo topla, a sljedećeg tjedna postoji mogućnost da ponegdje uz obalu minimalne temperature zraka ne budu padale ispod 30°C!

Možemo li očekivati osvježenje i kada?

Nema sumnje, sljedećih 7-8 dana vladat će izražene ljetne vrućine. Aktualne prognostičke karte većine relevantnih prognostičkim modela predviđaju osvježenje u dane vikenda sljedećeg tjedna, osobito na njegovom kraju. Najviše bi osvježilo u unutrašnjosti zemlje, osobito na zapadu. Ipak, razdoblje je predaleko za sigurnije prognoziranje, izvještava Crometeo.

Izvor: Hina/Crometeo/Narod.hr