crobarometar

U Dnevniku Nove TV objavljeni su rezultati redovitog istraživanja CROBAROMETAR, koje je provela agencija IPSOS od 1. do 18. srpnja na uzorku od 974 građana iz cijele zemlje. Najnovije stanje u hrvatskoj političkoj areni pokazuje da se stvari za tri stranke s trenutačno najvećom podrškom nisu znatno promijenile od posljednjih rezultata CROBAROMETRA u svibnju.

Najnovije stanje u hrvatskoj političkoj areni pokazuje da se stvari za tri stranke s trenutačno najvećom podrškom nisu znatno promijenile od posljednjih rezultata CROBAROMETRA u svibnju. SDP je ostao vodeća stranka s 29,2 posto podrške ispitanika. U stopu ga prati HDZ s 28,3 posto podrške. MOST je na trećem mjestu s 11,4 posto podrške ispitanika.

Dakle, SDP ima blagu prednost ispred HDZ-a te su omjeri snaga gotovo identični kao i u svibnju, dok je MOST definitivno uspio zaustaviti negativan trend i sada već drugi mjesec za redom bilježi rast rejtinga,javlja Nova TV. Podrška ŽIVOM ZIDU danas iznosi 6,8 posto.

Slijedi Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti s 4,1 posto, te HSS s 2,7 posto podrške.  HDSSB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika s 1 posto.

Dosadašnji koalicijski partner HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji – HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slijede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto. ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok Umirovljenici Zajedno 0,3 posto, a Hrvatski Laburisti 0,2 posto. Još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a – HSLS podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore.

Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili vjerojatni birači – njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je pak 6 posto.

S obzirom na pogrešku uzorka, čiji maksimum iznosi +/- 3,3%, rejting pet najbolje plasiranih stranaka mogao bi se kretati ovako: donja granica podrške SDP-u iznosi 25,9 posto, a gornja 32,5 posto. HDZ bi najmanje mogao dobiti 25 posto, a najviše 31,6 posto. Podrška Mostu kreće se pak u rasponu od 9,1 do 13,7 posto. Donja granica podrške Živom zidu iznosi 4,9 posto, a gornja 8,7 posto. Raspon rejtinga za posljednju stranku koja bi u najboljem slučaju mogla prijeći izborni prag, Bandić Milan 365 – Stranku rada i solidarnosti, kreće se od 2,6 do 5,6 posto.

Školske ocjene: Vladi i Saboru dvojka, predsjednici trojka

U sklopu srpanjskog CROBAROMETRA ispitanici su upitani i kojom bi ocjenom, od 1 do 5, ocijenili rad ključnih državnih institucija, uzimajući u obzir njihove ovlasti i ulogu u političkom sustavu. Ispitanici su najbolje ocijenili Predsjednicu, koja je jedina dobila ocjenu dobar, s prosjekom od 2,86.  Tehnička Vlada prošla je s ocjenom dovoljan i prosjekom od 2,17.  Najgoru ocjenu ispitanici su dodijelili Hrvatskom saboru – također dovoljan, ali s prosjekom od samo 1,91.

Kada je riječ o podršci radu Vlade, samo 26,7 posto ispitanika izjasnilo se da uglavnom odobrava njezin rad. Čak 63,4 posto rad Vlade uglavnom ne odobrava, dok ne zna 9,9 posto. Podrška radu Predsjednice znatno je veća. Rad Kolinde Grabar-Kitarović uglavnom podržava 57,1 posto ispitanika. Njih 36,1 posto njezin rad uglavnom ne odobrava, dok ne zna 6,8 posto.

Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Za kraj, pitali smo ispitanike i kakav je njihov opći dojam o smjeru u kojem se zemlja kreće. Rezultati su sve samo ne optimistični.

Samo 11,1 posto svih ispitanika smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru, dok čak 83 posto ispitanika misli da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 5,9 posto.

Izvor: Sloboda.hr/Nova TV
Foto: Dnevnik.hr