cro demoskop listopad 2014 hdz sdp orah

HDZ je povećao prednost u odnosu da SDP. Veliki rast podrške bilježi OraH, Reformisti Radimira Čačića imaju podršku od 1 posto, a laburisti proživljavaju duboku krizu. Pokazuje to redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedeno od 1. do 3. listopada.

HDZ početkom listopada bilježi izbor od 25,5% (prema 25,1% iz rujna, ali i 21,9% iz prošlogodišnjeg listopada). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 20,1% (prema 20,9% prije mjesec dana, odnosno 25% prije godinu dana). Izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo OraH Mirele Holy s 16,8% (prema 13,9% iz rujna). Na četvrtom je mjestu HNS (2,7%), a slijedi HSS s 2,4 posto.

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke (njih ukupno osam) okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 30,5% (isti rezultat kao i u rujnu), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 23,3% na drugom mjestu (u rujnu 24,9%). Slijede stranačka lista OraH (17,4%), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 6,4% drži četvrto mjesto. NL Milana Bandića bilježi izbor od 2,4%, dok su Hrvatski laburisti i na ovoj ljestvici s vidljivim zaostatkom u odnosu na glavne liste i s 2,4 % izbora drži šesto mjesto.

Predsjednik Ivo Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 32,2% (prošli mjesec 32,5%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy s izborom od 12,2% (u kolovozu 11,2%). Kolinda Grabar Kitarović, s izborom od 8,8%, treći je izbor za najpozitivniju političku osobu u zemlji (prošli mjesec 10,1%). Slijede Milan Bandić s izborom od 5,4% i Tonino Picula s 3,4%. Zoran Milanović i Tomislav Karamarko bilježe identičan izbor za najpozitivnijeg hrvatskog političara (s po 1,7%), te s Andrejem Plenkovićem dijele 8-10 mjesta na ovoj ljestici.

Premijer Zoran Milanović najnegativniji je hrvatski političar za 32,1% hrvatskih građana (prošli mjesec 33,4%).Tomislav Karamarko je drugi s ovomjesečnih 30,9% izbora (prema 31% iz rujna). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (sada 11,2%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Ivo Sanader (5,9%), Ivo Josipović (3,6%), Marina Lovrić Merzel (1,6%), Radimir Čačić (0,9%), Slavko Linić (0,8%), Nadan Vidošević i Milan Bandić (obojica po 0,6%).

U posljednjem istraživanju poplave i vremenske neprilike u zemlji su najvažnija tema iz proteklog mjeseca za 24,3% građana. Slijede gospodarska kriza u zemlji, najave zatvaranja Rafinerije u Sisku, Čilićevo osvajanje teniskog turnira US Open, izlazak iz zatvora Marine Lovrić Merzel te prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva i premijerov put u SAD.

Vlada RH u svom trideset i trećem mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 21,1% hrvatskih građana (prije mjesec dana 21,3%), dok vladinu politiku ne podržava 66,6% građana (prema 66,5 iz rujna) uz 12,3% neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,03. Predsjednik republike je ocjenjen s 3,31, dok je najviše predstavničko tijelo u zemlji za svoj rad dobilo 2,02.

Izvor: HRT