1-20131127dalic.sabor3

Saborska oporba slaže se sa smanjivanjem dužnosničkih plaća koje je najavio premijer Zoran Milanović, no upozoravaju da Vlada nema rješenje za gospodarske probleme. Danas je u Saboru održana rasprava u kojoj su oporbeni zastupnici imali što za reći vladajućima.

‘Mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim, s ovakvom vladom i ovakvim upravljanjem, tu ne pomaže ni 10 niti 15 posto smanjenje plaća, jer mislim da Vlada zorno pokazuje da tako smanjene ili nesmanjene plaće baš nije u stanju zaraditi’, rekla je Martina Dalić (HDZ) novinarima u Saboru. Smatra da je smanjivanje dužnosničkih plaća pozitivno ako se uklapa u sveobuhvatan plan oporavka gospodarstva, kakav se od premijera traži.

Premijerove najave HDSSB smatra neozbiljnima, a Milanoviću poručuju da bi trebao dati ostavku i raspisati nove izbore. ‘Naša je procjena da je premijer totalno neozbiljan i da treba otići i raspisati nove izbore jer ovako kako je krenulo Hrvatsku nećemo spasiti, stvari će biti još gore’, rekao je Josip Salapić (HDSSB). Premijeru je poručio da bi se ‘trebao zbrojiti i znati koji dan što govori i što radi, kako bismo znali što razmišlja, kako vodi Hrvatsku i kuda svi skupa idemo’. Napomenuo je međutim da bi po pitanju dužnosničkih plaća trebalo snimiti situaciju na nižim razinama.

Laburist Dragutin Lesar protumačio je da Vlada ima problem s matematikom, podsjećajući da su vladajući odbili prijedlog Laburista o smanjenju dužnosničkih plaća za 21 posto. ‘Tu su dvije novosti, prva je novost da premijer razmišlja, a drugo, očito je ako kalkuliraju smanjenjem plaća 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog 21 posto, da ne znaju brojati do 21, nego da je 10 negdje limit, što pokazuje i računica o vrijednosti auta koje su kupili, jer su imali dosta velikih problema s matematikom zadnja dva dana’, rekao je Lesar.

HNS-ov Jozo Radoš ističe međutim da Vladine najave nemaju veze s opozicijskim prijedlozima koji su, tvrdi, bili neozbiljni. ‘Vlada se mora suočavati sa krizom. Naravno da dužnosničke plaće imaju vrlo mali utjecaj u proračunu, ali je neka poruka prema javnosti svakako u vrijeme krize i općih mjera štednje. To je dosta logična ideja. To bi bilo već treće smanjenje, ali ako je takva situacija, ako se želi ići sa mjerama štednje, onda je ta simbolika svakako dobrodošla’, kazao je Radoš.

Autor: F.Č./HRT
Foto: HDZ