charlie hebdo redakcija

Francuski satirički časopis Charlie Hebdo nakon stravičnog terorističkog napada na redakciju doživio je enormni rast popularnosti i prodaje, što je među preživjele članove redakcije unijelo svađu oko preraspodjele novca.

“Riss je još u bolnici. Charbov udio je zamrznut od strane njegovih nasljednika… Sve to podsjeća na sprovod na kojem se rodbina, na povratku s groblja, svađa oko bakinog nakita”, komentirao je odvjetnik koji je želio ostati anoniman svađu oko novca u redakciji Charlie Hebdoa.

Naime, dva mjeseca nakon kobnog napada đihadista na redakciju francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo u kojem su ubijeni članovi redakcije, redakcija se našla podijeljena oko novca, javljaju svjetski mediji.

Jedanaest članova redakcije zalaže se za to da svi zaposlenici budu jednaki suvlasnici lista.

Naime, satirični Charli Hebdo prije napada nalazio se na rubu bankrota, no u međuvremenu je u njegovu blagajnu stiglo skoro 30 milijuna eura.

Trenutno je 40 posto vlasništva pripada roditeljima ubijenog Charba, vlasnik drugih 40 posto je karikaturista Riis, koji se još oporavlja u bolnici, a preostalih 20 posto pripada menadžeru Ericu Portheaultu.

>>> Podržavate Charlie Hebdo? Promislite još jednom nakon što vidite ove naslovnice! (18+)

Laurent Leger, jedan od novinara ‘Charlie Hebdoa”, šokirao je uredništvo kada je obznanio da je osnovana grupa za pregovore o podjeli kapitala ovog časopisa na ravnopravnoj osnovi.

Među ‘pobunjenicima’ je i Patrick Pelloux, kolumnist čija se slika obišla svjetske medije nakon što je tijekom marša protiv terorizma u Parizu jecajući pao u naručje francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu.

Sve do napada, ‘Charlie Hebdo’ je bio na rubu bankrota i prodavao samo oko 30.000 primjeraka tjedno. No, broj koji su objavili ‘preživjeli’ nakon napada prodan je u čak sedam milijuna primjeraka.

Povrh toga, magazin je dobio brojne donacije kao simbol slobode govora, dok je njegov hashtag na Twiteru #jesuischarlie postao je poznat širom svijeta.

“Sav taj novac donio je više štete nego koristi”, kazao je odvjetnik koji zastupa vodstvo lista, a koji je želio ostati anoniman.

“Riss je još u bolnici. Charbov udio je zamrznut od strane njegovih nasljednika… sve to podsjeća na sprovod na kojem se rodbina, na povratku s groblja, svađa oko bakinog nakita”, kazao je odvjetnik.

“Prva misao nam je bila da list nastavi izlaziti svake srijede. Trebamo rješiti i pitanje poreza, koji kad su u pitanju donacije iznosi 60%”, dodao je.

“Donacije idu obiteljima ubijenih. Dobit od prodaje ide u blagajnu časopisa. Bit će upotrebljena kako bi se osnovala zaklada koja bi u školama promicala slobodu govora.”

Laurent Leger, čije je poslao pismo redakciji objavila agencija APF, kazao je kako to jesu unutar redakcijske rasprave, no da bi “pravednija podjela sredstava omogućila veću transparentnost”.

“Što je veća kontrola, više će se odluka donositi kolektivno i to je bolje za sve”, napisao je.

Inicijativa je pokrenula žustru debatu na uredničkom kolegiju, prenose mediji.

Jedan od zaposlenih u Charli Hebdou, koji nije dio ove inicijative rekao je: “Pričaju o Charbovom novcu, a on se još nije ni ohladio”.

“Charbov udio neće nestati, ako vas to brine. Riss neće otići blagajnom pod rukom, a Eric nije otvorio račun u švicarskoj banci”, poručio je kolegama.

Podsjetimo, u terorističkom napadu 7. siječnja, na redakciju ‘Charlie Hebdoa’, ubijeno je 12 osoba, uključujući i policajca ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija lista. Napadači su kazali kako je napad osveta za objavljene karikature proroka Muhameda.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/telegraph