dan ustanka u srbu srb pupovac zoran pusić četnici zločin

Danas su sljednici četničkog pokreta u Srbu proslavili 74. godišnjicu četničkog pokolja nad Hrvatima, od čega velikog broja djece, kako je pokazala ekshumacija žrtava u svibnju prošle godine. Proslava je održana u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Naime, 27. srpnja 1941. u Srbu je pokrenut četnički ustanak nasuprot osnivanju tadašnje države Hrvatske. Nažalost, to je i dan kada su četničke snage, krenuvši iz Srba, započele masovne likvidacije i protjerivanje civila Hrvata katolika i muslimana iz istočne Like.

Tijekom ustanka u Srbu četnički ustanici ušli su u Brotnju, zaselak između Donjeg Lapca i Srba te okrutno pobili sve članove 6 obitelji Ivezić, ukupno 37 osoba, među kojima je bilo 12-ero djece u dobi od tri do 14 godina. Žrtve su žive bačene u obližnje jame – u jamu na Dabinom vrhu, u Srpskome Klancu te u jamu Golubinku.

U svibnju prošle godine na obroncima iznad Srba dovršena je i ekshumacija pobijenih Hrvata na dan četničkog ustanka u Srbu 27. srpnja 1941., što je ujedno i krunski dokaz da je četnički ustanak u Srbu bio zločinački te usmjeren jedino i isključivo protiv hrvatskog naroda i njegove želje za osnivanjem vlastite države.

Klikni LIKE ako si za zabranu proslave pokolja nad Hrvatima u Srbu!

Okupljenim četnicima na današnjoj proslavi obratio se i Zoran Pusić, unuk člana četničkog štaba vojvode Birčanina Danka Anđelinovića i predsjednik tzv. Antifašističke lige RH.

“Danas, 74 godine poslije, za većinu građana to bi trebala biti daleka povijest. Tek za političare, možda, prilika da istaknu s ponosom najmasovniju oružanu borbu protiv nacizma i fašizma unutar Europe. I to ne samo za vanjsku upotrebu ili kada su u posjetu Izraelu. Pri tome nije najvažnije da je na kraju ta borba bila pobjedonosna; najvažnije je da je bila pravedna i u obrani ne samo golih života, nego i vrijednosti kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima bez kojih ljudsko društvo nema smisla. Međutim, to što bi trebala biti daleka povijest vraća se danas kao ostrašćeni revizionizam povijesti. Ne zato što su otkrivene nove činjenice, nego zato da se lažima i izmišljotinama relativizira zloćudnost pokreta kao što su nacizam ili ustaštvo, jednom riječju fašizam”, poručio je Pusić okupljenima podno četničkog spomenika.

Žrtvama četničkog pokolja u Srbu ironično se narugao saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. “Mi se ovdje ne okupljamo da bi slavili rat niti da bi širili mržnju i promovirali nasilje, već zbog onog istoga zbog čega su se na ovom mjestu okupili ustanici prije 74 godine: da bi imali mir u svojim domovima, da bi u miru živjeli sa svojim susjedima i da imamo državu u kojoj će vladati zakoni jednaki za sve”, rekao je Pupovac.

Autor: Sloboda.hr
Foto: Slobodna Dalmacija

>>> ŠOKANTNA ISTINA O “USTANKU U SRBU”: Hrvatsku djecu su živu bacali u Dabinu jamu! (FOTO)