elizabeta gojan hrt peticija

Elizabeta Gojan zbog zastrašujuće neprofesionalnog vođenja emisije i neukusnih komentara za vrijeme inauguracije nove hrvatske predsjednice mogla bi “letjeti” s HRT-a.

Naime, na HRT-u vlada sve veće nezadovoljstvo zbog načina vođenja emisije i komentiranja predsjedničke inauguracije od strane Elizabete Gojan. Broj potpisnika nije malen, a očito ne pomažu ni izgovori o visokoj gledanosti ili oni da je voditeljica Gojan rekla sve što je istina.

Kako se saznaje Narod.hr, sazvana je hitna sjednica Programskog vijeća HRT-a na kojoj će se tražiti rasprava o neprofesionalnom vođenju inauguracijske emisije i samom načinu izražavanja od strane voditeljice. Ne možemo potvrditi hoće li se tražiti i odgovornost urednice Lamije Alečkoviće koja je morala i trebala reagirati tijekom emisije – bilo sugestijom ili opomenom.

Potpisali i Denis Latin, Barišić, Čeljuska, Ilinčić..

Ovdje se uopće ne radi o sukobu lijevih i desnih novinara, kako to žele prikazati pojedini mediji. Radi se jednostavno o tome da je ovakav način vođenja teško oštetio ugled javne televizije koju plaćaju građani, a profesionalne standarde sveo na najnižu moguću razinu, ističe nam naš sugovornik.

Vijeću HRT-a stigla je jučer peticija s potpisima 69 novinara HTV-a koji smatraju da je E. Gojan “vulgarnim, iritantnim i bezobraznim opaskama i prezirom prema novoj predsjednici nanijela golemu štetu HRT-u”, i traže reakciju Vijeća. Peticiju su potpisali: Hloverka Novak-Srzić, Elizabeth Homsi, Dražen Ilinčić, Branka Kamenski, Denis Latin, Lada Džidić, Ivan Jabuka, Jozo Barišić, Katarina Periša Čakarun, Vedran Kukavica, Tončica Čeljuska, Siniša Kovačić, Dijana Čović, Jasna Burić, Božidar Domagoj Burić…

Na Josipovićevoj inauguraciji svanulo sunce iznad Palmotićeve, Grabar Kitarović alfa ženka koja muze kravu

Elizabeti Gojan ne zamjera se svjetonazor, nego neprofesionalnost i prilična razina neukusa u pojedinim rečenicama. Oni s malo boljim pamćenjem sjetit će se načina vođenja Josipovićeve inauguracije od prije 5 godina, koju je također vodila Elizabeta Gojan. Tada je, parafraziramo, “svanulo sunce iznad Palmotićeve ulice iz koje je novi predsjednik kao uglađeni gospodin krenuo prema Trgu sv. Marka, a kamere, nažalost, nisu uhvatile Anku Bilić Keserović koja mu je zaželjela sve najbolje i koja je tako sretna što je Ivo Josipović naš novi predsjednik.

Tijekom nedjeljne emisije ton i kontekst je bio sasvim drugačiji, a emisija je počela rečenicama o alfa ženki koja puca iz puške, vozi traktor i muze krave, a nastavila se sustavnim negativnim konotacijama na račun cijele kampanje i načina izbora koreografije i pojedinosti vezane uz prisegu.

Mnogima je, pa i samim gostima u studiju, zasmetala prilična količina neistina i netočnih informacija, primjerice o lenti, ali i isticanje Gotovčeve opere kao južnoslavenske, imenovanje ‘Lijepe naše’ kao pjesme, a ne kao himne itd.

Elizabeta Gojan pravdala se na Facebooku kako je imala i pozitivnih komentara o novoj hrvatskoj predsjednici, a i ono što su neki shvatili negativno, jesu istinite činjenice jer predjsednica je zaista pucala iz puške, muzla krave i vozila traktor.

Zaključno možemo reći kako nije pitanje je li nešto istina ili nije, nego je li rečeno u pravom kontekstu, s kojom namjerom i s koliko dobrog ukusa. Njega je, kao i profesionalnosti, u nedjelju na HRT-u očito nedostajalo.