radimir čačić vesna pusić n1 arbitraža

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je predsjednik Narodne stranke – Reformisti i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. U intervjuu je izjavio kako je bio siguran u pad presude Sanaderu te kako je Vesna Pusić odradila sramotan posao.

“Prije svega moram istaknuti da smo mi iz stranke u okviru dva sata, neposredno nakon što su objavljeni transkripti, reagirali javnim pozivom predsjednici države, Leki i Milanoviću da pokrenu proces izlaska iz arbitraže. Ovdje nemamo ni na kakav način mogućnost za dvojbu. Čak i Slovenci, koji su otvarali dvojbe, rekli su da je narušen temelj vjerodostojnosti. Mi smo u arbitražni postupak ušli kroz ucjenu – bilo je ili veto na ulazak u EU ili arbitraža”, naglasio je Čačić.

“Nemojmo se zavaravati da smo mi sad nešto odlučili. Odigrali su bolje, brže, a mi nismo dobro reagirali. Ministarstvo vanjskih poslova je odradilo jedan sramotan posao i ja sam ozbiljno zabrinut – moramo jasno obrazložiti zašto smo tako odlučili i moramo biti spremni da ovo može imati ozbiljne posljedice na ukupne odnose sa Slovenijom”, rekao je Čačić.

“Građani Slovenije su žrtve politike ucjena i sile. To nije dobro, mi smo susjedi sa Slovencima i prijatelji sa Slovencima. Ipak, uvijek se potezalo pitanje sile – Ljubljanska banka, Mercator. Prijetiti silom nije dobro, dobar put je sjesti i pokušati pronaći rješenja To bi bilo malo previše. Štete će se dogoditi i zato proces treba prekinuti, treba prohvatiti sudjelovanje Europske komisije”, naglasio je Čačić.

“Bio sam siguran da će obje presude pasti. Svi koji su stručni su bili precizni i jasni. Hrvatsko pravosuđe je najveća sramota našeg društva i u velikoj je mjeri pod utjecajem politike. HDZ-ova vlada je nanijela užasne, nepopravljive štete time što je napravila, ali nije bilo jasnih dokaza o korupciji u slučaju Ina-MOL. Priča o ratnom profiterstvu je apsolutna demagogija”, objasnio je Čačić.

“Ja sam sklon stajati na zemlji. Da se starta s nulte točke, da su snage potpuno jednake, mi bi imali poziciju gdje se stvara jedna odlična mašinerija koja donosi pet posto prednosti. HDZ-ov program je potpuno bez snage. Nikome nije upitno idu li Reformisti u Sabor. Ako odradimo dobro imat ćemo 4, a ako ne odradimo dobro posao imat ćemo 2 zastupnika. Suradnja s Josipovićem je definitivna, ali razgovaramo i s drugim strankama”, zaključio je Čačić.

Izvor: Sloboda.hr/N1