radimir čačić karamarko nedjeljom u dva

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić, gostujući u Nedjeljom u dva, rekao je kako se još nije umorio od politike. Nisam tu zbog drugih, nego zbog sebe samog – rečenica je kojom je odgovorio na pitanje zašto je još u politici. Dodao je kako nema snage oduprijeti se želji da sudjeluje u društvenim i političkim zbivanjima.

Jučerašnje događaje u Savskoj usporedio je s prosvjedima na splitskoj rivi. Prema njegovu mišljenju, branitelji zaslužuju svako poštovanje. Smatra da je njihovo dostojanstvo nešto o čemu treba voditi računa. Međutim, vjeruje da netko iza njih stoji i diskreditira ukupnu braniteljsku populaciju. “Sama činjenica da imamo prosvjed i kontraprosvjed govori da smo demokratsko društvo”, dodao je. Smatra da bi se predsjednik HDZ-a trebao angažirati kako bi se prosvjed branitelja prekinuo.

Hoće li Josipović ostati aktivan u politici, Čačić kaže da će ovisiti o tome koliko je on sam spreman prihvatiti izazove i poraze. Svakako ga smatra vrijednim doprinosom na političkoj sceni na prostoru lijevog centra. “Vrlo je obrazovan, ugledan i odmjeren”, rekao je Čačić.

Upitan o komunikaciji između premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, rekao je kako očekuje da će biti ispod razine jedne ozbiljne zemlje kakva želimo biti. “Poruke koje imamo prilike čuti prizemne su i nadam se da će se jedno od njih dvoje što prije maknuti od njih”, dodao je. S obzirom na to da poznaje premijera Milanovića, Čačić vjeruje da će predsjednica biti ta koja će popustiti.

Tematsku sjednicu Vlade, za koju se predsjednica zalaže, smatra dobrodošlom. “Ta bi sjednica dala barem neki dašak optimizma, a za duh nacije, za građane je to vrlo važno. Velikih pomaka neće biti jer smo u izbornoj godini, ali je pozitivno ozračje veoma važno. Bitno je i otvoriti važna pitanja, makar ona i ne bila ostvarena do kraja mandata”, istaknuo je Čačić.

U razgovoru je kritizirao Vladu Zorana Milanovića, rekavši da je loša Vlada u kojoj ima spremnih opstruirati mnoge važne investicijske projekte radi prikupljanja vlastitih jeftinih političkih bodova.

Čačić je rekao i kako vjeruje da će mandat za sastavljanje Vlade nakon sljedećih izbora dobiti Tomislav Karamarko. “Nisam siguran da će imati apsolutnu većinu u Saboru, ali većinu svakako”, istaknuo je. Dodao je kako vjeruje da će njegovi reformisti biti parlamentarna stranka s dva zastupnika.