vesna pusić srbij inauguracija kolinda vesna pusić hns radimir čačić josip sapunar

Ministrica Pusić podosta toga zamjera novoizabranoj predsjednici, a sve to u svojem stilu javnosti je dala do znanja u više navrata.

Svoj komentar na izbornu pobjedu prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ovih dana iznijeli su mnogi akteri hrvatske političke scene. No, uši mnogih građana Hrvatske proparale su izjave prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. U izbornoj noći savjetovala je Pusić predsjednici da promijeni svoju politiku, a nedugo potom nastavila je nizati svoje mudre izjave. Naime, nakon što je u medije procurila informacija da se nova predsjednica neće složiti baš sa svim ambasadorima, reagirala je upravo Pusić. “Nadam se da Kolinda neće raditi probleme oko ambasadora”, poručila je ministrica oslovljavajući time nepristojno novoizabranu predsjednicu tek imenom. Je li ministričin istup te intonacija kojom se obraća Grabar Kitarović tek odraz njezina karaktera ili je riječ o nepristojnosti, procijeniti bi trebali hrvatski građani, isti oni koji Pusić kakve li ironije nisu niti birali.

Nije li licemjerno da ministrica i šefica HNS-a, strančice koju podupire jedva dva posto birača bilo kome drži lekcije o politici? Ipak, u ovoj priči vrijedno je spomenuti i neke činjenice kojih bi i ministrica morala biti svjesna. Naime, Kolinda Grabar Kitarović ima ovlasti zajamčene Ustavom da zajedno s Vladom kreira vanjsku politiku, a toga bi ako je iole civilizirana trebala biti svjesna i Pusić. No, njezina politika, dokazalo se to u više navrata, pisana je po nekim drugim “demokratskim” standardima prepisanim iz političkih priručnika brace Zorana. Ministrica vanjskih poslova, ili kako to neki vole reći ministarka regiona, slavu je ionako stekla svojim ne pretjerano razumnim javnim nastupima.

Stoga je primjera radi svojedobno narodu prijetila da mora glasati za ulazak u EU jer bi im u suprotnom mirovina mogla doći u pitanje. U vrijeme prošlogodišnjih božićnih blagdana pažnju na sebe skrenula je čestitkom kojom je još jednom po tko zna koji put uspjela dokazati da se s vremena na vrijeme zavadi sa zdravim razumom. A s razumom se na trenutak pozdravila i onda kada je silovane žene pozvala da se solidariziraju na gay prideu. I sve ove manire proizlaze iz usta dame koja sjedi na čelu karijerističkog HNS-a kojega podupire jedan posto birača. No, koga briga kada su se u Vladi više nego dobro pozicionirali, a u skladu s time i rasporedili po državnim tvrtkama na direktorske pozicije. Stranku donatori obasipaju vlastititim novcem, a onda se lova rasporedi u začarani krug pa HNS-ovi ministri primjera radi završe na donatorskoj listi Ive Josipovića. Kapa do poda, mora im se skinuti kada s toliko malo potpore uspijevaju ogrepsti toliku lovu te se na političkom tržištu pozicionirati kao mala stranka za velike karijere.

Dugo godina hara Pusić hrvatskom politikom, kako s vlasti tako i iz oporbe, premda je njezina politika potopljena onoga trena kada su generali Gotovina i Markač udahnuli prvi zrak svoje slobode. Ista ta šefica diplomacije dama je i političarka na čelu države koja je po njoj izvršila agresiju na BiH, a sve donedavno društvo joj je radio Radimir Čačić od milja zvani Ratko kojega je liderica ove najdemokratskije stranke iz svojih redova šutnula dok je on dane kratio u zatvoru, doduše igrajući golf, što nije uobičajena zabava ostatka zatvorenika u Lijepoj našoj. Ali kako u realnom životu uživaju povlastice i slasti svoje vlasti, tako i u zatvoru ne spadaju u kategoriju običnih smrtnika. Sve navedeno tek je dio politike koju kroji ministrica, od milja zvana ministarka Pusić. A šlag na tortu svojem licemjerstvu dodala je nedavno kada je izjavila da je povratak Vladinim avionom iz Ankare sa službenog posjeta bila najekonomičnija odluka. Umjesto one da putuje redovnom linijom. No, stara mudra poslovica zorno bi mogla opisati skorašnji scenarij njezine politike – možeš što hoćeš, ali ne i do kada hoćeš. Inače, ovo kratko ali slatko putovanje ministrici i njezinoj sviti platili smo 120 tisuća kuna.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr