nezaposlenost u hrvatskoj

Trenutačno je u Hrvatskoj 300.118 nezaposlenih osoba, pokazuje podatak na web stanici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), pa je broj nezaposlenih po prvi puta od polovice srpnja ponovno premašio razinu od 300.000.

Kako su krajem rujna u evidenciji HZZ-a registrirane 290.584 nezaposlene osobe, to znači da je u nešto više od pola mjeseca broj nezaposlenih porastao za otprilike 9.500 osoba ili 3,3 posto.

U rujnu je, inače, prekinut trend pada nezaposlenosti na mjesečnoj razini, koji je trajao od ožujka. Ponajviše zahvaljujući sezonskim kretanjima vezanima uz turizam, polovicom srpnja broj nezaposlenih pao je, prvi puta nakon dvije godine, ispod razine od 300.000.

No, nakon daljnjeg pada u kolovozu, u rujnu je broj nezaposlenih porastao za 695 osoba ili 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U kolovozu je, pak, prekinut trend rasta zaposlenosti na mjesečnoj razini, koji je trajao pet mjeseci. U tom je mjesecu, naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), broj zaposlenih iznosio 1,364 milijuna, što je bilo za otprilike 5.700 osoba ili 0,4 posto manje nego krajem srpnja.

Prema anketi Hine, analitičari očekuju daljnji pad zaposlenosti.