Milijan Brkić vijeće za suradnju

Održana je prva sjednica Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. Koja je uloga Vijeća, kako će raditi, čime će se baviti, tko su koordinatori, što je dogovoreno danas – samo su neka od pitanja o kojima se razgovaralo u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Gostovali su Milijan Brkić (HDZ), Miroslav Šimić (Most), Joško Klisović (SDP) i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina.

Kandidate za budućeg ministra branitelja predložit će Vijeće za suradnju, potvrdio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a u konačnici odluka će biti na Vladi. Što se tiče djelatnika u javnim poduzećima, sve one koji mogu dokazati profesionalnu poslovnu sposobnost kroz rezultate Vlada namjerava uključiti u daljnji rad, pojasnio je Miroslav Šimić iz Mosta.

Vijeće za suradnju je savjetodavno tijelo, međufilter između Vlade i ministara, servis koji će davati prijedloge i savjete za određena politička rješenja, temeljem ključnih smjernica reformske Vlade, rekao je Milijan Brkić. To nije nikakva nadvlada, skinimo mistiku. To je uobičajeno tijelo. Brkić je objasnio da je takvo tijelo za koordinaciju postojalo i tijekom koalicijske Vlade između 2000. i 2003. godine. Nitko neće kadrovirati, već će predlagati najbolje kandidate iz vladajućih stranaka da bi ministri mogli donijeti odluku koga će predložiti Vladi za imenovanje za najvažnije funkcije, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

Miroslav Šimić iz Mosta kaže da se odluke o prijedlozima unutar Vijeća neće donositi brzo jer je važno da su predloženi kandidati što kvalitetniji. Ministar prijedlog Vijeća može prihvatiti i ne mora. Mislimo da će se uz više glava donositi kvalitetnija rješenja. Most će kandidirati zamjenike u šest ministarstava, ali još nisu definirali koja. Vijeće će se baviti kadrovskim pitanjima, a druge vrste savjeta, primjerice o hrvatskim autocestama, neće slati Vladi, rekao je Šimić.

Ovo nije vlada u sjeni. Ovo je, po mom mišljenju, nešto puno gore, rekao je Joško Klisović iz SDP-a. Opisao je Vijeće kao vaninstitucionalno tijelo koje ulazi u proces donošenja odluka u zemlji, a nije prepoznato ni jednim zakonom ni Ustavom. Zamislite kako će tijelo utjecati na stabilnost Vlade, zabrinut je Klisović. Sporazum između Domoljubne koalicije i Mosta nije državni akt, već politički dokument kojim se ne može osnovati tijelo koje su uvodi u proces odlučivanja u Vladi.

Usporedio je koordinaciju u vrijeme Ivice Račana i ovo Vijeće i rekao da koordinacija nije slala formalne prijedloge Vladi, već su se u njoj samo razmjenjivali politički stavovi.

Stipe Petrina
kaže da je osnivanje tog tijela pravo koalicije. Doduše, on to tijelo vidi poput paralelne vlade, a ako dođe do razilaženja mišljenja između Vijeća i ministara, Petrina misli da će prevladati Vijeće.

Drugo vijeće koje su gosti spomenuli bilo je Nacionalno vijeće Mosta za koje je Petrina rekao da nije bilo statutarno tijelo, koordinacija nije postojala i nisu se vodili zapisnici. Netko bi izašao, vratio se nakon dva sata i trebao prihvatiti sve stavove. Odluke su se počele donositi van Mosta i morale su se imperativno primjenjivati, a jedino je Petrov bio taj koji je odlučivao, kaže Petrina.

Šimić smatra da je to vijeće odradilo dobar posao i podsjetio Petrinu da je potpisao ugovor s Mostom u kojem kaže da će poštivati sve odluke Nacionalnog vijeća Mosta.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.

Izvor: Sloboda.hr/HRT