Braniteljima-se-ukidaju-mirovine

Branitelji koji i dalje prosvjeduju u Savskoj 66 namjeravaju podsjetiti Hrvatsku na prijatelje koji su izvršili samoubojstvo te pozivaju sve studente, mlade, građane Zagreba i ostale zainteresirane da im se pridruže u mimohodu za sjećanje na branitelje koji su si oduzeli život. Mimohod će se održati u srijedu, 10. prosinca. Započet će okupljanjem ispred Savske 66, a nastavit će se do Hrvatskog sabora i Zagrebačke katedrale.

Marko Radoš iz Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine pojasnio nam je kako se na ideju došlo nakon što je jedan od branitelja bio u Argentini te je ondje vidio kako su argentinski veterani sličan mimohod napravili ispred parlamenta u spomen svojim suborcima koji su izvršili samoubojstvo.

“Pokazao nam je fotografije majica s motivom bijelog križa koje su imali na mimohodu. Tako smo i mi donijeli odluku da i mi u Hrvatskoj pokažemo kako se sustavno ne vodi briga o problemu samoubojstva među hrvatskim braniteljima”, istaknuo je rekavši: “Nažalost, naše Ministarstvo branitelja nema uopće točan podatak koliko je branitelja izvršilo samoubojstvo nakon rata, imamo okvirnu brojku od 3000 osoba”.

“Nadam se da ćemo ovim mimohodom upozoriti na to te napokon ispraviti takvo ophođenje kojim se ne vodi briga barem o evidentiranju osoba koje su izvršile samoubojstvo. Takvo ophođenje pokazuje sliku o nebrizi cijelog sustava o braniteljskoj populaciji, a osobito o takvim slučajevima”, ocijenio je te dodao kako je veliki interes mladih te da planiraju pripremiti 3000 majica naprijed s križom kojima žele upitati odgovorne institucije zašto se to događa i što učinit da to prestane, prenosi Narod.hr.

Pojasnio je kako će se sastati ispred braniteljskog šatora u Savskoj 10. prosinca te odandje će u 12 sati krenuti ka Trgu bana Jelačića. U 13 sati će se ondje obratiti prisutnima Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a nakon toga u 14 sati bit će snimanje milenijske fotografije “Jedan križ za jedan život” ispred Zagrebačke katedrale.

Ukoliko i vi želite biti dio ovoga mimohoda, dovoljno je da se u razdoblju od 11 do 12 sati pojavite ispred braniteljskog šatora te pokupite svoju majicu. Mimohod će početi u 12 sati.

Sudionici će nosit crne majice s velikim bijelim križem. Iskazat će tako žaljenje za braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su zbog teških ratnih posljedica bili primorani podići ruku na sebe. Istaknuli su iz Udruge kako se mimohodu se mogu priključiti svi ljudi koji suosjećaju s nesretnom sudbinom spomenutih branitelja. Posebno su dobrodošli studenti koji svojom mladošću i voljom za školovanjem mogu poručiti živućim braniteljima da zemlja za koju su se borili ima budućnost te zdravu i sposobnu mladež.

“Podsjetit će sve nas da su živući branitelji naša posebna i vrlo osjetljiva skupina građana i da smo im dužni osigurati dostojno i mirno življenje u domovini za koju su krvarili. Onih kojih više s nama nema, moramo se zauvijek sjećati jer su svojom krvlju napisali prve stranice naše slobodne Republike”, poručili.

Jedan križ za jedan život

Branitelji će progovoriti s upozorenjem jedan križ za jedan život zbog potrebe učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
“Pridružite nam se, budite dio nastojanja očuvanja života, pokažimo ljubav kao priznavanje Božje dobrote, pretočene u ljubav prema bližnjemu. Društvena solidarnost i pravednost, nesebičnost i sloga stupovi su na kojima je moguće i dalje graditi Hrvatsku, oslanjajući se na vrijednosti koje smo izgradili tijekom Domovinskoga rata, a koje ne smiju biti dovedene u pitanje, ako želimo Božji blagoslov i snagu snažniju od ljudskih pravorijeka nedostojnih istine i budućnosti”, pozivaju iz Udruge 100%-tnih HRVI I. Skupine.

Događaj će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

od 11:00 do 12:00 sati okupljanje kod braniteljskog šatora, Savska 66 (podjela majica),

od 12:00 do 13:00 sati šetnja upozorenja Jedan križ za jedan život do Trga bana Josipa Jelačića,

od 13:00 do 13:30 sati poruke organizatora i sudionika,

od 13:30 do 14:00 sati šetnja do Zagrebačke katedrale,

od 14:00 sati snimanje milenijske fotografije Jedan križ za jedan život.