100 dana prosvjeda hrvatskih branitelja

Stoti je dan prosvjeda branitelja i ratnih vojnih invalida u Savskoj 66. Još od 20. listopada oni su pred Ministarstvom branitelja, a nije ih obeshrabrila ni hladnoća ni niske temperature. Branitelji ne odustaju od svojih zahtjeva. “Ovdje smo sto dana i ostat ćemo tisuću ako treba”, poručili su te dodali da rade na svojem nacrtu ustavnog zakona u pravima branitelja.

“Iz dana u dan nam se obraća sve više onih koji nisu zadovoljni životom u Hrvatskoj”, poručio je na konferenciji za novinare Đuro Glogoški. Na novinarski upit kome će dostaviti svoj nacrt ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, Glogoški je rekao da će ga uputiti saborskom Odboru za ratne veterane te da neće biti napisan na brzinu.

Predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur naglasio je da su “hrvatski branitelji sto dana ponovno na prvoj crti i u rovovima”. Dodao je da su u svakoj zemlji NATO-a i EU-a veterani posebno cijenjeni, “dok u Hrvatskoj imamo jednu bešćutnu vlast koja gazi Domovinski rat”. Zamjerio je Zoranu Milanoviću što nije sudjelovao u Domovinskom ratu.

Prosvjednici traže donošenje novog ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja te ostavku ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. O ostavkama zasad u Ministarstvu ne govore, a na prijedlogu novoga zakona se radi, no pitanje je hoće li dobiti ustavnu razinu.