branitelji sabor

Nekoliko stotina hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja, koji već danima prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti, krenulo je put Hrvatskog sabora, gdje se u podne treba održati okrugli stol o ostvarivanju prava ratnih vojnih invalida, stradalnika Domovinskog rata, branitelja i članova njihovih obitelji.

Povorku od oko 1000 sudionika okićenu državnim zastavama i zastavama gardijskih brigada prevode jedan branitelj sa zastavom i jedan sa slikom Nevenke Topalušić, braniteljice sa 100-postotnim invaliditetom koja je preminula tijekom prosvjeda. Iza njih su najteži invalidi Domovinskog rata u kolicima i ostali sudionici prosvjeda koji nose dva velika transparenta s parolama “100 posto za Hrvatsku” i “Uvijek vjerni Bogu i domovini”.

Policija je za promet zatvorila Savsku cestu. Sudionike u povorci pozdravljaju građani.

Branitelji ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenama ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Tvrde da nisu ništa učinili za hrvatske branitelje. Također traže i ustavni zakon o braniteljima.

Okrugli stol o pravima hrvatskih branitelja zatvoren je za javnost, a po njegovu završetku izjave će dati predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Milanović odbacio kritike branitelja i ne pristaje na ultimativne zahtjeve za smjenu ministra Matića i njegovih najbližih suradnika.