branimir glavaš osijek doček hdssb

Branimir Glavaš konačno je na slobodi nakon godina koje je proveo u bjekstvu te mostarskom zatvoru. Povodom njegovog puštanja na slobodu u Osijeku je organiziran spektakularan doček.

Na prepunom Trgu slobode, gdje se prema ocjenama organizatora okupili i više od tri tisuće ljudi. Glavaša su, uz brojne branitelje i članove HDSSB-a, uz pjesme Mate Bulića, Miroslava Škore i drugih, s nestrpljenjem očekivali mnogobrojni građani, ne samo iz Osijeka već iz cijele Slavonije i Baranje. Uz brojne zastave i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: Osijek nepokoreni grad, Sloboda braniteljima i druge, dolazak Branimira Glavaša čekali su i Đuro Glogoški te Josip Klemm, koji su izjavili da su došli dati potporu “hrvatskom generalu u dokazivanju svoje nevinosti”.

Program je počeo u 19 sati, a Branimir Glavaš je u pratnji sina Filipa, predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina, osječko-baranjskoga župana Vladimira Šišljagića i drugih došao nešto prije 20,30 sati. Bio je problem probiti se do pozornice, jer su ga mnogi Osječani i prijatelji htjeli pozdraviti. Među prvima se pozdravio sa svojim osječkim odvjetnikom Draženom Matijević, a potom se izljubio s Glogoškim koji je s njim došao na pozornicu.

Vidljivo dirnut, Glavaš se zahvalio svim braniteljima i prijateljima koji su mu, kako je rekao, svih ovih godina tamnovanja davali snagu da izdrži. “Prošao sam tri zatvora u Hrvatskoj i tri u BiH, ali nikada neću odustati od toga da dokažem pravnim putem da sam nevin”, rekao je Glavaš.

Dodao je kako je sigurno da Hrvatska kakva je danas nije ona Hrvatska za koju su se borili hrvatski branitelji te da je na svima kojima su Domovina i istinoljubivost vezana za svetinju Domovinskoga rata da o tome uče mlade generacije. “Dugo sam bio odsutan, ali znam da se u Hrvatskoj danas teško živi, da se kopa po kantama za smeće i traži hrana, što je nedopustivo”, rekao je Glavaš i poručio da svi oni koji nisu spremni i sposobni voditi Hrvatsku prepuste to onima koji će to znati i htjeti.

branimir glavaš osijek doček hdssb

Glavaš je istaknuo da daje potpunu potporu hrvatskim braniteljima stopostotnim invalidima koji već više od sto dana prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu, nezadovoljni i nesretni što se netko igra sa svetinjama Domovinskog rata. “Ako treba podići ćemo i nove šatore ispred DORH-a u Zagrebu”, rekao je Glavaš te kao još jedan u nizu primjera naveo je najnoviji progon hrvatskoga generala Željka Sačića.

Posebno važnim ocijenio je priznavanje borbe Hrvatima BiH, odnosno Hrvatskom vijeću obrane (HVO), istaknuvši kako to ne znači zadiranje u suverenost te države, već priznavanje hrvatske države korpusu hrvatskoga naroda koji se u okviru Hrvatskog vijeće obrane (HVO) borio za Hrvatsku i kojima treba priznati prava hrvatskih branitelja.

“Pobjeda u hrvatskom herojskom gradu Osijeku, pobjeda u Bljesku i Oluji čista je kao suza i nemamo se čega stidjeti”, rekao je Glavaš. “Može se nekoga osuđivati ne pet, deset ili više godina, ali ako se nekomu, poput mene, ispunio dječački san o slobodnoj Domovini, onda ni jedna žrtva nije preteška, ali i obveza da do kraja dokažem svoju nevinost”, poručio je Glavaš.

Glavaš je na osječki Trg slobode stigao nešto kasnije nego što je planirao, jer je prilikom prelaska hrvatske granice kod Bosanskoga Šamca imao, kako je rekao, malih tehničkih problema, no sve se riješilo i evo me u mome gradu, kazao je Glavaš.

Tijekom dočeka Glavaša u razgovoru za Hinu njegov odvjetnik Dražen Matijević vezano za zahtjev zagrebačkoga tužiteljstva da se Glavašu odredi istražni zatvor, rekao je “ako se to dogodi onda će biti prekršeni svi zakoni pravne države”. Za to nema osnove, dodao je.

Nakon završenoga skupa na Trgu slobode Branimir Glavaš je otišao na donjogradsko groblje zapaliti svijeće svojim roditeljima. U izjavi za Hinu je rekao kako je mislio da će to uspjeti učiniti prije dolaska na Trg slobode, no zbog kašnjenja, odlazim “u ove kasne večernje sate, ali s velikom željom da to učinim jer nisam bio na pokopu svoje majke Zore, što mi je jako teško palo”.

Branimir Glavaš i njegovi brojni prijatelji, suborci i članovi HDSSB-a večerašnje druženje nastavit će na domjenku u jednom osječkom lokalu. Inače dolazak Glavaša u Osijek, nakon gotovo šest godina, pratile su brojne novinarske ekipe.

Doček Branimiru Glavašu, koji je u Osijek došao nakon više od pet godina, a nakon izlaska iz mostarskoga zatvora, gdje je služio zatvorsku kaznu za ratni zločin, po presudi koja je ukinuta odlukom Ustavnog suda organizirala je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Nakon odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske kojim je ukinuta presuda Vrhovnoga suda Branimuru Glavašu, odlukom Županijskoga suda u Zagrebu da se ukida tjeralica, Glavaš je došao, kako je rekao, u svoj grad, koji je za njega i sve branitelje koji su ga branili kao i cijelu Hrvatsku, svetinja.