branimir glavaš

Večeras Branimir Glavaš stiže u Osijek. U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, u nedjelju će se, na Trgu slobode u Osijeku u 19 sati, održati koncert dobrodošlice Branimiru Glavašu.

Glavaš je prošlog tjedna pušten iz zatvora u Mostaru, nakon što je Ustavni sud poništio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo posljednjih pet godina, izdržavajući kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području Osijeka.

U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor do nove presude Vrhovnog suda. No on će ipak doći iz BiH u Hrvatsku. Njegov odvjetnik Veljko Miljević smatra kako nema pravne osnove da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

U izjavi za Hrvatsku uživo odvjetnik Miljević istaknuo je “kako je riječ o ustavnoj tužbi za još pet osuđenika. Ova odluka Ustavnog suda vrlo je opsežna – iznesena je na 186 stranica. No ona je i vrlo jasna. Uz to, donesena je i prva precizna uputa Vrhovnom sud”.

Podsjećamo, Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkoga Županijskog suda.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe BiH, gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je ‘odradio’ tri petine zatvorske kazne, čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, prema pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda.

Organizatori večerašnjeg dočeka najavili su kako će se, ako vrijeme bude loše, koncert održati u Športskoj dvorani Zrinjevac. Najavljen je dolazak članova HDSSB-a, čiji je Glavaš počasni predsjednik, iz cijele Slavonije, a nastupit će Miroslav Škoro, Mate Bulić, Stjepan Jeršek Štef i drugi.