branimir glavaš pušten na slobodu

Branimir Glavaš, koji je u ponedjeljak pušten iz istražnog zatvora u Zagrebu, stigao je navečer u Osijek, gdje je izjavio kako ga ne bi iznenadilo da idućeg tjedna ponovno bude uhićen te kako ga nikakvi pritvori ni presude neće spriječiti da nastavi s političkim radom.

Glavaš je u Osijek stigao u pratnji predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina, saborskih zastupnika Josipa Salapića i Krešimira Bubala te drugih stranačkih dužnosnika, a pred stanom na Preradovićevu šetalištu dočekalo ga je, po procjeni novinara, oko 200 članova stranke i građana.

U izjavi novinarima Glavaš je izrazio zadovoljstvo što se obistinilo ono što je rekao pri odlasku u istražni zatvor, a to je da će se brzo vratiti, ali i da je današnja odluka Županijskoga suda još jedna potvrda da u hrvatskome pravosuđu nešto ne funkcionira i da je trulo, te kako ga ne bi iznenadilo da nakon žalbe Državnog odvjetništva Vrhovni sud idući tjedan ponovno donese odluku da ga se uhiti.

U hrvatskome pravosuđu treba provesti lustraciju jer je “popunjeno ljudima koji ne poštuju Ustav, hrvatske zakone ni međunarodne konvencije”, rekao je i izrazio nadu da će nakon parlamentarnih izbora nova vladajuća garnitura poduzeti određene korake i riješiti problem u pravosuđu.

Ustvrdio je kako je imao “krajnje nekorektno, nepošteno i nezakonito suđenje”, da bi “poštenije suđenje imao u Beogradu ili u Republici Srpskoj, nego što ga je imao u Zagrebu” te da je spreman i dalje se boriti.

Rekao je da će se i dalje boriti da se hrvatsko pravosuđe ‘konsolidira, stabilizira i očisti te da u njemu rade stručni, moralni i pošteni ljudi koji vole svoju domovinu, što sada, kako tvrdi, ‘nije slučaj’.

Na novinarski upit hoće li sada biti politički aktivniji, Glavaš je odgovorio kako će, kada se oporavi, nastaviti s političkim radom i da ga u tome “neće spriječiti nikakvi pritvori, zatvori i presude”.

Dodao je kako će pomagati predsjedniku stranke i ostalom vodstvu HDSSB-a da ostvare što bolji rezultat na parlamentarnim izborima.

Na upit o zdravstvenom stanju, odgovorio je kako je štrajk glađu, zbog kojega je izgubio od 15 do 17 kilograma, ostavio posljedice, ali može biti zadovoljan.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo odlukom zagrebačkoga Županijskog suda, dodajući da slijedi nastavak pravne bitke za koju vjeruje da će rezultirati dokazivanjem Glavaševe nevinosti.