saša perković bože vukušić josip perković zdravko mustač suđenje josipović mesić

Pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu na suđenju protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića završen je u četvrtak drugi dio svjedočenja Bože Vukušića koji je sudu iznosio svoje spoznaje o radu jugoslavenskih tajnih službi te ubojstvima političkih emigranata.

Ročište je započelo ispitivanjem Vukušića od strane Mustačeve odvjetnice Lidije Horvat, kojoj je prethodnog dana sudac Manfred Dauster preporučio da umjesto večernje molitve temeljito sastavi pitanja za danas.

Vukušićev popis s 1228 suradnika Udbe 

Odvjetnica Horvat pitala je Vukušića odakle mu informacije o kojima je jučer govorio. Sudac Dauster joj je odmah objasnio  kako je to već rečeno i kako se na sudu ne mogu ponavljati rečenice kao Zdravomarije u moljenju krunice. Vukušić je ipak odgovorio kako je Špiljak Mustača samo informirao o tome kako je Đurekovićevo ubojstvo već naređeno. Istaknuo je kako je tu informaciju dobio od Vice Vukojevića, a on opet od osoba bliskih Mustaču.

Odvjetnica Horvat pitala je za listu na kojoj se nalaze imena 1228 suradnika SDS Split, je li on sam sastavio tu listu i tko mu je pomagao. Vukušić je odgovorio da je on sastavljao popis, a oko identifikacije suradnika Udbe pomogao mu je Marko Križanović, te spomenuo kako sigurno zna da je Luka Sekula bio suradnik Udbe, a na listi se nalazi pod brojem 943. Odvjetnica Horvat je pitala što znače ti brojevi, na što je Vukušić odgovorio da nemaju nikakvo značenje i da su to samo redni brojevi. Sudac Dauster se ubacio i šaljivo pitao Horvat: Zar ste mislili da je riječ o Da Vincijevom kodu? Vukušić je potvrdio kako ta lista nije verificirana i kako je preko Vukasa s tim popisom upoznao SOA-u.

Gordan Malić i Jasna Babić medijski degradirali Vukušića

Sudac Dauster pitao je Vukušića da mu objasni kako i od kada je na njega vršen pritisak, na što je ovaj odgovorio da je na njega vršen medijski pritisak, te kako ima saznanja da je nakon svjedočenja u procesu protiv Pratesa planirano njegovo ubojstvo. Mesić je, kazao je Vukušić, zahtijevao od Sanadera da ga otpusti iz službe, a to je saznao od Sanadera i Šeksa.

Kao razlog otpuštanja navedeno je to što je 5 dana izostao s radnog mjesta, i još dodao kako on na radnom mjestu nije bio 5 godina, jer mu je rečeno da više ne dolazi i da će ga zvati kad ga budu trebali.

Iza pokušaja moje degradacije, rekao je Vukušić, stajali su Mustač i Perković, te novinari Jasna Babić i Gordan Malić, koji su u dobrim odnosima sa optuženima i istaknuo kako je u prosincu 2014. dobio informaciju da je na sastancima SOA-e bilo govora o mogućnosti njegovog ubojstva koje je predložio Saša Perković.

Saša Perković predlagao je Vukušićevo ubojstvo

Predstavnik saveznog tužitelja Leinhard Weiss želio je znati kakva je uloga Saše Perkovića u svemu tome, a Vukušić je objasnio kako je Perković mlađi bio savjetnik Mesiću i Josipoviću i kao takav ima dobre kontakte. Saša je bio poveznica između Josipovića i Branimira Glavaša, kako bi 6 ljudi iz njegove stranke glasalo protiv izručenja Perkovića i Mustača. Osim toga, Vukušić je spomenuo i česte sastanke Saše Perkovića s Antom Nobilom.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice i udovice ubijenog Gizele Đureković, molio je  svjedoka Vukušića da navede broj privatnih tužbi koje je imao protiv sebe. Vukušić je odgovorio da je imao dvije tužbe o tome kako želi oteti Perkovića i izručiti ga Njemačkoj, te još drugih 10, a sve tužbe su zakonski riješene u njegovu korist, ali su mu nanijele veliku privatnu i poslovnu štetu.

Nobilo i Horvat opet pokušali diskreditirati Vukušića

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pitao je Vukušića odakle mu informacije za ono što je rekao Saša Perković, no on se pozvao na zakonsko pravo da ne odaje izvor svojih informacija. Saša Perković je, prema Vašoj izjavi, rekao kako Vas razmišlja ubiti?, pitao je Nobilo, ali ga je sudac Dauster prekinuo i napomenuo kako Vukušić nije rekao  da Perković osobno razmišlja ubiti Vukušića, nego je predložio da ga treba ubiti, što nije isto, te zamolio Nobila da ne stavlja svjedoku u usta riječi koje nije rekao.

Nakon što Nobilo nije imao više pitanja, odvjetnica Lidija Horvat željela je sudu predati jedan dokument, koji na sebi nije imao broj spisa, nego samo slovo B u potpisu. Budući da je Dausteru dokument bio nejasan, Horvat je objasnila kako je to kopija iz originalnog dokumenta koji se nalazi na Županijskom odvjetništvu u Splitu i da je to broj tog originalnog spisa. Malo poslije se ispravila se da to nije broj spisa, nego oznaka Županijskog suda. Navodno taj dokument potječe iz spisa o otmici Zelića i Gudelja. Priložila je i skice te otmice, na kojima je, tvrdila je, Vukušićev rukopis. Vukušić je demantirao, rekavši kako je rukopis sličan njegovom, ali nije njegov i da skice nikako nisu njegove.

Pavlović: Vukušićevi materijali predstavljaju novu fazu u procesu

„Mi na Vukušićevo svjedočenje gledamo izuzetno pozitivno. On je u siječnju i ova posljednja tri dana sudu pružio izvrstan temelj za nastavak procesa te dao uvid u način na koji su funkcionirale tajne službe u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković.

On je posebno istaknuo dokazni materijala u vidu 15-tak audio zapisa koje je Vukušić predao sudu a na kojem se između ostalog pojavljuje i optuženi Perković i o kojima bi se trebalo raspravljati nakon što bude obavljen njihov transkript. Nakon toga bi se, kako procjenjuje Pavlović, Vukušić ponovno u Münchenu trebao pojaviti u svojstvu svjedoka.

„Mislim da Vukušićevo svjedočenje tj. predstavljanje njegovih materijala predstavlja novu fazu u procesu. Na osnovi ovih materijala, sud bi trebao ispitati daljnje svjedoke koji bi trebali potvrditi direktnu umiješanost optuženih u ubojstvo Đurekovića“, rekao je Pavlović za Hinu.

Dauster: ostvareni su kontakti s pravosuđem Srbije i BiH

Na osnovi Vukušićevih spisa sud je na svjedočenje pozvao bivše djelatnike jugoslavenske Udbe Ivana Lasića i Branka Traživuka koji bi trebali do ljeta svjedočiti putem video linka.

Sudac Dauster je potvrdio kako su s pravosuđima Srbije i Bosne i Hercegovine već ostvareni kontakti kako bi se omogućilo svjedočenje.

Proces bi trebao biti nastavljen 9. ožujka kada bi trebao svjedočiti slovenski publicist Roman Leljak koji bi trebao dati dodatni uvid u rad jugoslavenskih tajnih službi i u procese donošenja odluka o emigrantskim ubostvima.

Sud je najavio da će suđenje trajati najmanje do 17. prosinca ali promatrači procjenjuju da bi zbog obima materijala presuda mogla biti donesena tek sljedeće godine.

Prvobitno je suđenje trebalo trajati do kraja travnja. (h)