960x

Norveška policija uhitila je vođu kontroverzne norveške anti-rasističke organizacije, Kjella Gunnara Larsena, zbog sumnje u pronevjeru nekoliko milijuna norveških kruna iz javnih fondova koje su dane organizaciji u proteklom desetljeću.

Larsen, vođa organizacije SOS Racisme, uhićen je tijekom pretresa njegove kuće u ponedjeljak ujutro. Policijski službenici zaplijenili su elektroničku opremu, telefone, laptope i veliku količinu novca za što se sumnja da je moguće dio pronevjere.

“Pronašli smo veliku količinu novca u njegovoj kući”, rekao je policijski odvjetnik, Hallvard Bjorndal. “Ono što možemo reći je da je riječ o količini novca puno većoj nego što bi netko držao u kući.”

“Vjerujemo da je optuženi ispraznio račune putem isplata od nekoliko milijuna kruna”, dodao je Bjorndal.

Larsen je pod istragom norveške policije još od 2011., kada je sud donio presudu da je ta organizacija povećala svoju listu članova za 10 puta kako bi dobila više novaca od državnih tijela.

Sud je odredio da moraju vratiti 9.708.501 kruna pomoći koje su primili tijekom proteklih deset godina, od Nacionalnog vijeća za norvešku djecu i organizacije mladih (LNU), što je SOS Racisme odvelo do podnošenja zahtjeva za stečaj 2013.

Larsen je ranije odbacio sve optužbe, prilikom čega je SOS Racisme na svojoj web stranici opisao optužbe kao “lov na vještice”. Bankovni računi Larsena već su bili blokirani od strane policije, a uredi organizacije također su bili pod istragom 2012.

Ovaj slučaj daje potpuniju sliku o organizacijama za “borbu” protiv rasizma, homofobije, nacionalizma itd. Sva te organizacije koje se navodno bore za “ljudska prava”, zapravo su najveći borci za vlastite džepove i novčanike, pošto raznim dotacijama (naravno, iz džepova poreznih obveznika) dobivaju enormne količine novaca.

Hrvatska bi također mogla malo pročešljati udruge i pojedince kojima je borba za “ljudska prava” postao vrlo unosan biznis.

Autor: Sloboda.hr/Portal Pandora