Lea Becirovic

Europsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore (Zurich; 06.-08.02.2015.); osvojeno 1 zlato, 3 srebra i 6 bronci

U švicarskom Zürichu održano je 41. europsko prvenstvo u karateu za uzraste kadeta i juniora te 7. prvenstvo za uzrast mlađih seniora. Prvenstvo je počelo u petak, 6. veljače, a završilo je danas, u nedjelju 8. veljače, a na njemu je sudjelovalo 924 natjecatelja i natjecateljki iz čak 47 zemalja starog kontinenta. U tako brojnoj i paklenoj konkurenciji mladi hrvatski reprezentativci su se i više nego dobro snašli te je Hrvatski karate savez od ovog vikenda bogatiji za rekordnih 10 europskih medalja – 1 zlato, 3 srebra i 6 bronci, što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog karatea.

Prvog dana europskog prvenstva osvojeno je četiri medalje – srebro i tri bronce. Za prvu medalju pobrinuo se Anđelko Meter, koji je na EP otišao kao zamjena, osvojivši broncu u katama u kategoriji mlađih seniora. Nakon dugog niza godina, konačno se i “kataška” ekipa kući vraća s odličjem. Anđelko je ostvarivši svoj daleko najveći uspjeh karijere najavio uspješan hrvatski niz osvajanja kolajni na EP u Švicarskoj.

U konkurenciji kadetkinja, sve tri hrvatske predstavnice bile su uspješne. U kategoriji do 47 kilograma debitirala je Aja Vukoja koja je izborila finale ne primivši niti jedan poen, u kojem je nažalost izgubila od ukrajinske predstavnice minimalnim rezultatom 1:0 te je time osvojila fenomenalno drugo mjesto i naslov viceprvakinje Europe.

Aja Vukoja

Ostale naše dvije kadetkinje stigle su do medalje, ali brončanog kova. Uspjelo je to Jeleni Pehar u kategoriji do 54 kg te Luciji Lesjak u kategoriji preko 54 kg koje su time uspješno zaokružile prvi dan natjecanja.

U subotu, drugog dana na tatamijima ciriške Saalssporthalle nastupili su juniorke i juniori, a s pozitivnim vjetrom u leđa od prvog dana, hrvatski mladi reprezentativci su se domogli još četiri medalje za Hrvatsku.
U finale svoje kategorije do 61 kg ušao je odlični Luka Kondić, međutim ni on nije uspio u finalu doći do zlata. Luka je do finala sve svoje suparnike deklasirao i pokazao da ga čeka blistava budućnost i sjajna karate karijera.
Bronce su osvojili Ines Grdenić (juniorke do 48 kg), Maja Zorić (juniorke preko 59 kg) te teškaš Jakov Bunjevac (juniori preko 76 kg). Svo troje brončanih juniora samo je potvrdilo svoj vrhunski status jer su svi osvjači već nekoliko medalja na prethodnim prvenstvima.

IMG_5449

Boran Berak prvak Europe

Zadnjeg dana 42. europskog prvenstva na rasporedu su bili mlađi seniori i seniorke, a svoj kvalitetan pobjednički rejting ponovno je dokazao Boran Berak koji je u kategoriji do 60 kg ušao u finale u kojem je “pregazio” srpskog reprezentativca Džakovića rezultatom 6:0, čime je po drugi put osvojio titulu europskog prvaka nakon zlata u turskoj Konyi 2013. godine. Bila je to briljantna pobjeda mladog hrvatkog šampiona pred kojim se nazire svijetla budućnost. Do finala je Boran pobijedio predstavnike BiH, Turske, Finske i Italije.
Iznenađenje dana, ali i europskog prvenstva priredio je Enes Garibović koji je nakon odlično odrađenih eliminacijskih borbi ušao u finale kategorije do 84 kg. Tu ga je nažalost zaustavio francuski predstavnik Da Costa rezultatom 2:0, kojemu su pripomogli i subjektivni suci koji nisu korektno odradili svoj posao. Šteta, jer Enes nije bio lošiji sudionik finala Europe od favoriziranog Francuza te je mogao biti i drugačiji finalni rezultat.

Boran Berak

Osim ovih deset hrvatskih medalja svakako treba spomenuti i odlična peta mjesta: Luka Bokarica (kadeti kate), Marina Barac (juniorke do 59 kg), Tomislav Mađarević (juniori do 68 kg), Ana Marija Križan (mlađe seniorke preko 68 kg). Oni su bili korak do medalje izgubivši susrete za brončano odličje.

Sa ovim velikim uspjehom hrvatskih mladih karate snaga Hrvatski karate savez najavio je da će karate sport u Hrvata još dugi niz godina biti jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih sportskih proizvoda i da ne treba brinuti za uspješnu budućnost.
Po broju medalja, najuspješnija je na 42. Europskom Prvenstvu bila Francuska s osvojenih 19 odličja (7 zlata, 5 srebra, 7 bronci), zatim slijedi Italija sa 16 odličja (7 zlata, 3 srebra, 6 bronci), a treća je Turska s 12 odličja (6 zlata, 2 srebra, 4 bronci).
Po broju medalja Hrvatska je s 10 odličja četvrta iako se na ljestvici uspješnosti nalazi na 7. mjestu, iza Španjolske sa 7 medalja (2 zlata, 1 srebro, 4 bronce), domaćina Švicarske s 5 medalja (2 zlata, 1 srebro, 2 bronce) i Slovačke s 8 medalja (1 zlato, 4 srebra, 3 bronce).

[photomosaic ids=”12798,12795,12790,12793,12791,12796,12792,12797,12794,12799″]

 
Autor: HKS
Foto: Kphotos.com / Facebook / screenshot