cijepljenje cjepivo protiv HPV-a

U Hrvatskoj od iduće školske godine starta program preporučenog cijepljenja protiv HPV-a za učenike 1. razreda srednje škole. Cjepivo će biti besplatno, a ravnatelji ili razrednici će upućivati pozive roditeljima i nagovarati ih da cijepe djecu ovim kontroverznim cjepivom.

U Danskoj je 26. ožujka 2015. na jednoj od nacionalnih tv postaja prikazan dokumentarni film koji nosi naziv „Bolesne i izdane – cijepljene djevojčice“ (eng. “The Vaccinated Girls – Sick and Betrayed”). Film se najviše bavi trima djevojkama koje pate od ozbiljnih zdravstvenih problema od kada su primile injekciju Gardasila, cjepiva protiv HPV-a.

Ono što ih povezuje s tisućama drugih djevojaka širom svijeta je da su prije primitka cjepiva bile potpuno zdrave, a sada su teško bolesne. Sve tri djevojke pregledane su od glave do pete i nitko im nije uspio postaviti konačnu dijagnozu niti pomoći u vezi simptoma koje osjećaju, kao što je to slučaj i s mnogim drugim djevojkama u zemljama u kojima se koriste cjepiva protiv HPV-a.

U dokumentarcu dvojica danskih liječnika iz bolnice Frederiksberg tvrde da tijekom čitavih svojih karijera nisu vidjeli ništa slično. Oba liječnika govore da su poslali svoja izvješća nadležnoj danskoj instituciji za zdravstvo i lijekove, i to ukupno četiri puta tijekom prošle godine, kako bi Zavod za javno zdravstvo Danske upozorili na moguće neželjene reakcije kod cjepiva protiv HPV-a.

Program preporučenog cijepljenja protiv HPV-a provodi se u Danskoj od 2009. godine. Cjepivo je besplatno, a počinju se cijepiti djevojčice od 12 godina. Pola milijuna djevojaka i žena je već cijepljeno, većina bez ikakvih problema, ali je preko 1000 djevojaka do sada imalo nuspojave, od kojih je kod njih 283 utvrđeno da se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Dr. Louise Brinth iz bolnice Frederiksberg osobno je pregledala oko 80 djevojaka kod kojih se sumnja da pate od nuspojava cjepiva protiv HPV-a. Ona tvrdi:

„Sve djevojke osjećaju vrtoglavicu, padaju u nesvijest i velika većina njih pati od teških glavobolja, često kroničnih glavobolja. Imaju bolove u trbuhu i osjećaju mučninu. Imaju čudne trzaje mišića koje ne mogu kontrolirati. I vrlo su umorne…. Ovdje vidimo obrazac simptoma bolesti koji je nemoguće ne primjetiti jer vrišti u nebo. To se mora ispitati provođenjem temeljitih istraživanja.“

Djevojke se žale na bolove u zglobovima, vrtoglavicu, mučninu, kronični umor, svakodnevne nesvjestice, kronične glavobolje, povraćanje, povišenu temperaturu, povremene paralize udova, vrata ili glave, navode „osjećaj zarobljenosti u tijelu koje nije moje, koje pripada nekoj staroj ženi“. Nekada završe u bolnici jer dospiju u takvo stanje da liječnici sumnjaju na moždani udar. Simptomi se pogoršavaju čim se osoba i malo napreže. Nekada vrlo aktivne tinejdžerke sada glavninu svog vremena provode u krevetu. Između pojave simptoma i primitka doze cjepiva protiv HPV-a vrlo je kratko vrijeme.

Mada djevojke koje se međusobno ne poznaju liječnicima pričaju uvijek istu priču, rijetki su oni koji uviđaju da se radi o nečemu posve novom. Većinom idu od jednog liječnika do drugog, od jedne pretrage do druge. Dr. Jesper Mehlsen, koji je sudjelovao i u ispitivanju kasnijih verzija verzija cjepiva Gardasil, tvrdi da se u svojoj 30-godišnjoj praksi nije susreo s takvom kombinacijom simptoma.

Dr. Louise Brinth je otkrila da djevojke koje pate od nuspojava cjepiva imaju i jednu zajedničku osobinu – većinom se radi o djevojkama koje su prije pojave simptoma vodile vrlo aktivan život trenirajući neki sport ili balet. Fizička aktivnost na razini sportaša koji sudjeluju u natjecanjima mijenja obrambene mehanizme u tijelu i tijelo drukčije reagira na cjepivo.

Danski ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Henrik G. Jenson slaže se s ovim tvrdnjama, ali tvrdi:

„Da, postoji obrazac, ali to ne znači da postoji i povezanost. Kada vidimo da postoji obrazac prema nekim izvješćima to znači da postoje temelji za pronalaženje daljnjih objašnjenja, za dublje zaranjanje u problem. Činjenica je da je cjepivo odobrila Europska agencija za lijekove (EMA) i oni su ti koji rade procjene o sigurnosti cjepiva.“

Ravnatelj tvrdi da čak i da se dokaže da su navedene nuspojave posljedica cjepiva, program cijepljenja će se i dalje provoditi zbog navodne učinkovitosti cjepiva u zaustavljanju zaraze virusom HPV-a.

Tijekom istraživanja za dokumentarac koje su novinari proveli prije izrade filma TV2 je zatražila od danskog Zavoda za javno zdravstvo i lijekove da im predaju sve postojeće dokumente u svezi s nacionalnim programom cijepljenja protiv HPV-a u Danskoj. Nažalost, ravnatelj zavoda Henrik G. Jenson i njegovo osoblje „zaboravili“ su pružiti timu novinara informacije o četiri upozoravajuća izvješća koja su danskom Zavodu za javno zdravstvo i lijekove poslali danski medicinski stručnjaci.

Amalie Kjaer Larsson ima 15 godina i pati od simptoma već tri godine. Pošto joj u te tri godine liječnici u Danskoj nisu mogli ili htjeli pomoći, otišla je na skupo liječenje u London koje uključuje detoksifikaciju vitaminima i masnoćama koje obnavljaju strukturu mitohondrijskog dijela stanica. Napokon se osjeća bolje. Protokolima za detoksifikaciju podvrgavaju se i autistična djeca za koju se sumnja da su oboljela zbog posljedica cijepljenja.

Pogledajte danski dokumentarac koji nažalost trenutno ima samo engleski prijevod:

Izvor: Zdravstveniodgoj.com