Kristina Ikić Baniček gradonačelnica siska

U zloglasnoj šumi Brezovica kod Siska obilježen je tzv. Dan antifašističke borbe, sjećanja na dan kada je 22. lipnja 1941. navodno osnovan Prvi sisački partizanski odred. Na skupu se okupilo najmanje ljudi do sada – oko stotinjak, od toga polovica političara, a polovica starijih jugonostalgičara, uglavnom okolnih Srba.

Svake godine na tom skupu briljira netko od govornika, a ove godine bile je to gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Prva SDP-ovka Siska ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića nazvala je notornim neofašistom.

“Idemo u borbu u kojoj nema pušaka i bombi, ali smo napadnuti lažima i podvalama. Relativiziranjem žrtava i zločinaca, kao i morala, zamagljuje se razlika između ‘nas i njih’, pa će oni pobijediti a mi izgubiti.

Onda će bilo tko, pa i notorni neofašist kojem su dali zadatak da nam ubije kulturu, moći za sebe reći da je antifašist, iako po mom znanju antifašisti ne nose ustaške kape”, izjavila je Ikić Baniček.

Istakla je da se protiv novog fašizma mora boriti “jer se čini kao da borba ide ispočetka i da partizani rat već nisu jednom dobili”.

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal