A_Dyke_on_a_Bike_by_David_Shankbone

Mentalno i duhovno propadanje “modernog” neoliberalnog društva svakim danom poprima sve veće razmjere. Novi primjer tog propadanja opet nam dolazi iz glavnog njemačkog grada. Naime, u Berlinu je otvoreno novo groblje namijenjeno u prvom redu lezbijkama.

“Mi smo prva generacija emancipiranih, feminističkih i otvorenih lezbijki i trebamo negdje biti sahranjene,” rekla je Astrid Osterland iz Safia-e, udruge koju čine većinom stare lezbijke.

Odgovarajući na kritike prema groblju u Georgen-Parochial-Friedhofu, Osterland je objasnila da projekt “nama ništa protiv muškaraca”. Njihove urne također mogu biti ovdje, no žene će dobiti prva mjesta ovdje, rekla je 69-godišnjakinja, koja je već rezervirala svoje mjesto.

“Nema više razloga da netko bude pokopan anonimno, a kao i svi drugi, tako i ja želim ležati s ljudima s kojima sam se borila,” rekla je. Objasnila je kako je to lakše postići na specijaliziranom groblju.

Safia broji oko 500 članica, najvećim djelom lezbijki starijih od 40 godina. Za njih, groblje je “živi projekt za vrijeme poslije smrti,” rekla je Osterland, dodajući da “mnoge od nas žive same, a i sve smo starije”.

Provele su oko tri godine tražeći groblje i konačno su našli mjesto od 400 kvadratnih metara u sjevernoj berlinskoj četvrti Prenzaluer Berg.

Do sada se za pokop na lezbijskom groblju prijavilo oko 20 ljudi. Cijeli projekt financira udruga, dok će održavanje voditi njezine članice.

Autor: Sloboda.hr/Thelocal.de