beljakFoto: fah

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, stranke koja je na prijevremenim parlamentarnim izborima s Narodnom koalicijom Zorana Milanovića osvojila pet saborskih mandata, tri više nego što je imala u prošlom sazivu, izjavio je u utorak Hini kako je sigurno da HSS neće biti dio buduće Vlade, jer su birači tako rekli, a u tom ga smislu nije kontaktirao ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Beljak je na pitanje je li ga kontaktirao Plenković odgovorio da “nije u tom smislu”, već je on samo uputio javnu čestitku HDZ-u na izbornim rezultatima. “Mi ćemo biti opozicijska stranka”, poručio je Beljak.

“HSS sigurno neće biti dio Vlade, jer su birači tako rekli. Poštujemo legitimitet stranaka koje su dobile izbore – to su HDZ i Most i želimo im svu sreću, da se što prije dogovore i da što prije počnu raditi”, rekao je.

Beljak kaže kako je u ovom trenutku red na onima koji su dobili izborni legitimitet da sastave Vladu i podsjeća da je to u rekao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

“Demokratska je praksa da oni koji su dobili izbore pokušaju sastaviti Vladu. HSS je bio dio koalicije koja je izgubila izbore, pa bi bilo licemjerno od nas da pokušamo na bilo koji način izigrati volju birača”, istaknuo je Beljak.

HSS se sprema na konstruktivan rad kao oporba u Hrvatskom saboru i za jačanje stranke. “Mi smo nakon niza godina napokon preokrenuli trend i HSS je sada u uzlaznom trendu”, kaže Beljak.

“Nismo zadovoljni rezultatima izbora, no HSS je dobio priliku za novi početak. Zahvalni smo Milanoviću i SDP-u što su nam dali priliku da kroz Narodnu koaliciju budemo relevantan politički faktor”, poručio je Beljak.

Najavio je da će se u roku šest mjeseci održati unutarstranački izbori na kojima će se ponovno kandidirati za predsjednika HSS-a.

Na svom Facebook profilu zahvalio je svima koji ste izišli na izbore i poklonili svoje povjerenje njemu osobno, HSS-u i Narodnoj koaliciji.

“Nažalost, nije bilo dovoljno ali i porazi su sastavni dio demokracije. Čestitam HDZ-u na izbornoj pobjedi i želim im da što prije sastave stabilnu većinu te pokušaju povesti Hrvatsku u bolje sutra. HSS će sa svojih pet mandata u Hrvatskom saboru sigurno biti dio opozicije te ćemo raditi sve što je moguće kako bismo opravdali povjerenje koje ste nam dali Vi, dragi birači te naši koalicijski partneri SDP, HNS i HSU. Na kraju, Samobor nakon dva desetljeća ima saborskog zastupnika i ja ću se svim silama truditi zastupati interese Vas koji ste me izabrali”, poručio je Beljak na facebooku.

Na izborima je mandat u Hrvatskom saboru osvojio i bivši predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg, koji je izišao iz HSS-a nakon odluke o izlasku na izbore s SDP-om. Hrg, koji je gradonačelnik Križevaca, na izbore je izašao kao nestranački kandidat na listi HDZ-a u II. izbornoj jedinici.

Beljak za Hrga kaže da je “izdajica” i da “nikada nije bio HSS-ovac”. “Neka pogleda kako se ponaša Milanović i kako su se ponašali Tomčić i Karamarko, pa neka uči od ljudi kojima su stranke na prvome mjestu kako se ponašaju kada izgube izbore”, rekao je Beljak.

Izvor: Sloboda.hr/Hina