cijepivo smrt cijepljenje beba rebro

Najgora noćna mora svake majke i oca dogodila se ovih dana Ljiljani Škvarić Vidaček (30) i njenom suprugu Biserku (29) iz mjesta Senjanec nedaleko Ivanca u Zagorju. Njihov 10-mjesečni sinčić Luka, inače zdrava i vesela beba, preminuo je pod još nerazjašnjenim okolnostima. Sve je krenulo po zlu dan nakon što je maleni primio drugu dozu cjepiva DI-TE-PER, takozvani 5 u 1.

O ovom je slučaju ranije izvijestio portal Direktno.hr. Prije dva tjedna Direktno.hr pisao o tome kako je na Rebru pod nejasnim okolnostima umrla beba, te kako liječnici tvrde kako uzrok smrti nije povezan s cjepivom, već da je riječ o SIDS-u, sindromu smrti u kolijevci. Tada se još nije raspolagalo s dovoljno informacija. Sada svoju istinu o tragediji ekskluzivno za Direktno.hr otkriva majka Ljiljana. Od Lukine smrti nije prošlo ni dvadeset dana, iznimno joj je teško, no, ogorčena liječničkim tretmanom, odlučila je otvoreno progovoriti o hororu koji ona i suprug prolaze, otkad je beba hitno hospitalizirana.

cijepivo smrt cijepljenje beba rebro”09. siječnja, u 19 navečer mali je primio cjepivo 5 u 1. Sljedećeg jutra, ja sam se ustala oko pol 7 i otišla u kuhinju. Stariji sin, Jan, koji ima tri godine, probudio se, i inače bi se oni igrali, ali sad nisu. Otišla sam gore pogledati malog, ležao je u krevetu, čudno i mlohavo. Okrenem ga na bok, ništa. Dignem ga, vidim da ne diše. Krenem mu davati umjetno disanje. Zovemo hitnu. Oni su došli, odmah mu stavili kateter, bio je mali sav krvav i naotečen, a iz Varaždina do Zagreba došao s temperaturom 32, vjerojatno su ga pothladili dok su ga prevozili, bio je samo u pelenici”, priča nam Ljiljana.

Dodaje kako joj u hitnoj nisu dali da se vozi s bebom, nego su joj dali injekciju za smirenje, pa nije u prvi mah bila u potpunosti ni svjesna što se događa. Kad su došli u Zagreb na Rebro, nastaje totalni raspad sistema.

”Ne mogu vam opisati tu bol i osjećaj. Jedan doktor daje jednu dijagnozu, drugi doktor drugu, treći treću. Ali jedno je bilo sigurno, moraš čekati da mu srčeko stane kucati, djetetu nema lijeka. I tako je i bilo, na kraju sam ga stavila u hladnu zemlju. Dok je ležao na respiratoru, svaki dan sam morala putovati iz Varaždina za Zagreb. Mogla sam samo bespomoćno gledati kako leži. Znali su mi samo reći da su u krvi našli previše kiselosti i 80 posto olova. A nogica mu je bila skroz otečena, kao moje dvije. Pikali su ga sa svih strana, krv je samo šikljala. Ali nitko nije htio sa mnom sjesti i objasniti mi situaciju. Nismo imali dijagnozu, ne znamo ništa. Doktori su me proglasili histeričnom i rekli da moram na razgovor s psihijatrom. Pa kako bih se trebala ponašati ako mi dijete leži bespomoćno, a nitko mi ne želi ništa reći?! ”, govori nam potresena Ljiljana.

Vraća se načas na cjepivo i pedijatricu Doma zdravlja u Ivancu.

”Kad smo ga doveli cijepiti prvom dozom, nije bilo reakcije. Onda mu je drugu dozu dala kasno navečer, u 19 sati. Kasnije sam pročitala da se djecu ne smije cijepiti kasno navečer. Također, doznala sam da je moguće da ga je pedijatrica piknula u pogrešno mjesto, i da je opasni dio cjepiva dospio ravno u mozak. I da je dijete zato doslovno zaboravilo disati. Ma ja ne mogu dokazati da ima veze s cjepivom, ali ovo ne može biti slučajno”, kaže majka.

Nakon što je Luku deset dana na životu održavao respirator, bilo je samo pitanje kada će mu srce otkazati.

”Luka je umro 21. siječnja, kad je navršio 10 mjeseci. Muža su nazvali na mobitel i javili da je umro. U smrtnom listu su napisali da je uzrok smrti nepoznat, ali da se sumnja na smrt u kolijevci SIDS i da je dijete doživjelo moždanu smrt i srčani zastoj. Ali ja znam da oni ne mogu reći da je smrt u kolijevci, jer je njemu srčeko još kucalo kad sam ga našla u krevetiću, a ne bi kucalo da je bio SIDS. Nema mi smisla ništa. Zataškavaju sve moguće. Doktori me u bolnici nisu mogli ni u oči gledati. Nalaz obdukcije će biti za dva-tri tjedna pa ćemo znati više. Stalno zovemo u bolnicu da pitamo kad će biti gotov nalaz, a oni kao da odugovlače”, rekla nam je Ljiljana.

cijepivo smrt cijepljenje beba rebro

Otac se također teško nosi s iznenadnom smrću bebe. Tragična situacija navela je mladi par da posumnja u stručnost pedijatrice koja je bebi dala cjepivo. Stoga namjeravaju promijeniti pedijatra, odnosno starijeg sina prebaciti kod drugog liječnika. Nisu bili informirani o mogućim opasnim nuspojavama cijepljenja, ali od sada će itekako pratiti novosti o cijepljenju.

Ljiljana i Biserko planiraju i pravnu borbu. Za početak potražit će pomoć u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata.

A pomoć će im itekako trebati. I pravna, i psihološka. Inače su oboje nezaposleni. Biserko povremeno obavlja fizičke poslove, a Ljiljana je prije trudnoće radila u tvrtki koja se bavi kozmetičkim proizvodima. No, kako nije imala ugovor na neodređeno, dok je bila na porodiljnom dobila je otkaz. Novi posao je planirala potražiti nakon što Luka napuni godinu dana. Prvi rođendan trebao je slaviti 20. ožujka, samo dan prije maminog 31. rođendana. Slavlja, nažalost, neće biti.