arsen bauk trg poljana tito šibenik

O promjeni imena šibenske “Poljane maršala Tita” u “Poljan”u oglasio se na Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk, koji tvrdi kako je jučerašnja odluka Gradskog vijeća neustavna i pritom se poziva na odluku Ustavnog suda iz veljače 2006. u kojoj se navodi da je promjena imena ulice ili trga neustavna i nezakonita ako se prije građani s tog područja ne izjasne o prijedlozima takvih izmjena.

Po Zakonu o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem je području naselje, ulica ili trg. U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena kroz oblik mjesne samouprave, navodi se među ostalim u tadašnjoj odluci Ustavnog suda.

Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti značio bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu činio nesuglasnom s odredbama Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o naseljima.

Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem je naselje kojemu se predlaže promijeniti ime bio bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu Ustavom. Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bio bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu, navodi se u odluci Ustavnog suda iz 2006. na koju se poziva ministar Bauk.

No, žalosno je da se o promjeni trga, nazvanog po komunističkom ratnom zločincu i masovnom ubojici Josipu Brozu Titu, uopće može raspravljati. No, kako nas malo što još iznenađuje u Hrvatskoj, tako nas i ova degutantna obrana masovnog ubojice Tita od strane ministra Bauka ne iznenađuje. (Hina)