arsen bauk

Bivši ministar uprave Arsen Bauk, rođen u Supetru na Braču, slovio je kao najšetedljiviji hrvatski političar. Ne samo jer je s Brača. On se time javno hvalio.

Bauk, inače profesor matematike i informatike, u Sabor je ušao 2007. godine. Bio je predsjednik Mandatno-imunitenog i član Odbora za obranu i saborska plaća mjesečno mu je iznosila 18.628 kuna. Nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima 2011. izabran je za ministra uprave.

arsen baukKad je te godine prijavio imovinsku karticu novinarima se pohvalio da je u četiri saborske godine uštedio 80.000 eura u samo četiri godine. Mjesečno bi uštedio oko 12 tisuća kn i na taj način, kroz 48 mjeseci plus kamata, došao do navedene cifre.

“Trošio sam između 6000 i 7000 kuna mjesečno što nije malo. Ono što je ostalo pomnožite s 48 mjeseci i pribrojite kamatu pa se dođe do tog iznosa ušteđevine”, objasnio je Bauk, koji nije želio komentirati povlastice koje imaju zastupnici s obzirom da je on sada u Vladi.

Pohvalio se kako je najveća povlastica, saborska mirovina, riješena. Naime, na povlaštenu mirovinu ima pravo nakon četiri godine provedene u Saboru.

Odlaskom u Vladu plaća je, bar po podacima koji se mogu vidjeti u imovinskoj kartici nešto manja nego u vrijeme dok je bio saborski zastupnik.  Važno je spomenuti da je u imovinskoj kartici navedena samo ministarska plaća, ali i ne i drugi prihodi kao što su lnastva u nadzornim i upravnim odborima

Bauk je i dalje prijavljen na Braču, s obzirom da nije iz Zagreba, a nema namjeru to promijeniti.

Klikni LIKE ako si za provođenje istrage protiv Arsena Bauka!

Bauk-imovinska-kartica

U imovinskoj kartici Bauk je naveo da mu je mjesto prebivališta Pučišća na Braču, a da u Zagrebu živi u izvanbračnoj zajednici.

U kontekstu najnovije afere vezane za ministra branitelja Miju Crnoju i njegovu adresu prebivališta, valjalo bi pogledati kako tu pravno stoji bivši ministar Bauk. Prirez u Zagrebu, gdje je Bauk boravio, radio i primao plaću, iznosi 18 posto, a na Pučišćima samo pet posto.

Nije teško izračunati da je za vrijeme saborskog mandata, kad je primao plaću od 18.628 kuna, na Pučišćima uplaćivao 355 kuna prireza. U Zagrebu bi to iznosilo 1405 kuna. Bauk je mjesečno državu Hrvatsku zakidao za 1050 kuna, ili ukupno 50.400 kuna za 48 mjeseci.

Za četiri ministarske godine vjerojatno sličan iznos. I naknade troškova za prijevoza, besplatne karte za trajekt, odvojeni život i sl.

Izvor: Maxportal