milan bandić zoran milanović suđenje ročište kleveta

Svega desetak minuta trajalo je svjedočenje premijera Zorana Milanovića u parnici u kojoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić od HTV-a potražuje 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Nakon što je u sudnici Općinskog građanskog suda odgledao snimku spornog intervjua prikazanog nakon prošlogodišnjeg prvog kruga lokalnih izbora u kojoj Bandića povezuje s korupcijom i klijentelizmom Milanović je potvrdio autentičnost svojih izjava i nakon desetak minuta napustio sudnicu.

Tužitelj Bandić u sudnici je potom ponovio da ga je Milanović izvrijeđao. Rekao je i da ne zna je li slučajnost što je dva tjedna prije ove rasprave uhićen. Bandić je rekao i kako zbog premijerovih riječi nije mogao spavati, da je bio povrijeđen kao čovjek i gradonačelnik te da je neko vrijeme morao uzimati sedative.

Pred sutkinjom Zorkom Čačić Zagrajski premijer je na pitanje trebali li mu pustiti spornu snimku zbog koje je Bandić tužio HTV kazao da nema iskustva s takvim stvarima te da je na sud došao jer mu je dužnost svjedočiti.

milan bandić zoran milanović suđenje ročište kleveta

Bandić HTV-u zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih “sramotnih izjava” što, kako tvrdi, pokazuje da se slažu s iznesenim mišljenjem. No, odvjetnik HTV-a Emil Havkić pojašnjavao je kako je HTV “u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom” pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija.

Odvjetnik je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stajališta.

Nakon što je sutkinja najavila objavu presude za 1. prosinca Bandić je vraćen u Remetinec, a Havkić je u izjavi medijima odbacio povezanost tužbi zbog premijerove izjave s Bandićevim uhićenjem. Dodao je i da HTV nema nikakvog utjecaja na rad policije, Uskoka i Državnog odvjetništva.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava prije je donesena nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Uz RTL Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu.

Milanović je u ovom postupku trebao svjedočiti još početkom rujna kada je nedolazak ispričao službenom spriječenošću na što ga je sutkinja, pod prijetnjom novčane kazne od 2.000 kuna, pozvala da premijerske obveze uskladi sa sudskima.

No, u međuvremenu je Bandić uhićen i zadržan u istražnom zatvoru pa je na sud dovezen iz Remetinca u pratnji trojice pravosudnih policajaca koji ga čuvaju i u sudnici. S Milanovićem je na svjedočenje, koje je izazvalo veliko zanimanje javnosti, došao službeni tjelesni čuvar.