milan bandić izbori vlada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gostujući na televiziji N1, izjavio je da se bez njega nakon parlamentarnih izbora neće moći formirati vlast i da je moguće da bude i premijer. Odgovarajući na pitanje o osobnim ambicijama Bandić kaže da se nije rodio pa neće ni umrijeti kao gradonačelnik Zagreba.

Gradonačelniče, zašto baš Bandić Milan 365, da budete prvi na listama?

‘Ja bi nosio sve izborne jedinice da zakon to dopušta. Kako ne dopušta, dosjetio sam se ovog.’

Kako komentirate posljedni podatak Zavoda za statistiku prema kojem je BDP u drugom tromjesječju porastao za 1,2 posto?

‘Dobro je, svakom pomaku treba zapljeskati. No to nije dovoljno. Trebat će puno vizije i zajedništva. Premali je to postotak, no dobar signal’

Osjećaju li taj rast građani?

‘Pitajte njih. Mislim da nisu osjetili. Izvoz ne raste, a on je najvažniji. Pustimo da vidimo kako će se dalje stvari razvijati. Treba staviti glave skupa, kao i 90-e kad smo se obranili od velikospske agresije.’

Imate li podatak o statistici za Zagreb? Raste li gospodarstvo i koliko?

‘Stopa nezaposlenosti je duplo manja nego u ostatku Hrvatske, ali nismo ni s tim zadovoljni. Mene brinu Vukovar, Lika i takvi krajevi. Ne mogu biti sretan ako je samo u Zagrebu dobro, nema tu sreće. To je zadaća buduće vlasti da donese strategiju ravnomjernog razvitka Hrvatske.’

Kakve je stanje financija u Zagrebu?

‘Tužbe su na sudu. Stojimo dobro, a da nam nisu uzeli 760 milijuna kuna bilo bi još i bolje. No bojim se da će gradoanačelnici iz Kukuriku koalicije to uzeti sebi’.

Grad Zagreb dobio je spor protiv Ministarstva financija, barem dio koji se odnosi na 337 milijuna kuna koji tako neće neće biti uplaćeni u proračun. kako ćete iskoristiti ta sredstva ili su ona već utrošena?

‘Nije samo toliko, ima oko 740 milijuna kuna. Iskoristit ćemo ih pametno. Radimo na Tkalčićevoj, famoznim fontama i otvaramo 3-4 nova gradilišta.

Kroz velike projekte generiramo oko milijardu i pol kuna, na tome radimo već nekoliko godina. Od Zagreba smo napravili istinsku metropulu. Popeglajmo Hrvatsku kao i Jelačić plac, ali zato treba raditi.’

U gradu se, barem na prometnicama intenzivno gradi. Koja je vrijednost svih radova na svim projektima u ovom trenutku u Zagrebu?
‘Zagreb je bio na vrhu stanogradnje prije krize, a zatim se dogodio ogroman pad.

Kako komentirate tvrdnju Vlade da kreće novi val građevinskih radova i rasta u tom sektoru?

Pomalo to ide. Mi smo bili preteča te gradnje. Danas baš imam kolegij o Podbrežju gdje ćemo opet graditi. Ali imate 7.000 brojila koja su na nuli, dakle prazni stanovi i tu treba biti oprezan.’
Besplatni udžbenici su svakako pozitivna vijest, no je li pravedna?

Pravedna i vizionarska. Možemo samo znanjem konkurirati, jer smo premali. Nema alternative ulaganju u mlade. Što se tiče pravednosti, tko ima velika primanja vrati to kroz porez. Nema diobe djece.

Da sam gradonačelnik Hrvatske svi bi imali besplatne udžbenike. Predložio sam Milanoviću da doniramo 100 milijuna za ostatak Hrvatske, a da oni dodaju još 300 milijuna.’

Jutros smo željeli čuti i osobne razloge zbog kojih je general Gotovina prihvatio imenovanje počasnim građaninom Zagreba, trbeao nam se javiti u emisiju? Zašto general Gotovina o tome sam nije želio progovoriti? Podržava li vas?

‘Meni ne treba njegova podrška niti sam je tražio. U olovna vremena sam se dokazao i on to zna. Bili smo i ostali prijatelji. Bili smo zajedno kad je bilo teško, pa smo i dalje.

Njemu je čast biti počasni građanin i ne želi od toga raditi predstvau. On je tek šesti počasni građanin.

Je li Milanović uspješan premijer?

‘Tri godine su ‘ćorili’ i sad 6 mjeseci pojačavaju pred izbore. Neka presude građani. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Ovo što su tri i pol godine radili ne ulijeva povjerenje. Mi na izbore idemo s građanima, koji su nam pravi koalicijski partner i nitko bez nas neće moći formirati buduću Vladu’.

Koja je vaša osobna ambicija?

‘Svaka pozicija koju mi daju građani na izborima. Sve za građane – jer se nisam rodio pa neću ni umrijeti kao gradonačelnik Zagreba. Nakon mjesc-dva dana vidjet ćemo što i kako. Hrvatskoj treba pametna, energična ruka’.

Vidite li se u ulozi budućeg premijera?

‘Vidim se u svakoj ulozi u kojoj mogu doprinjeti Hrvatskoj. Pa ako kroz 16 godina i pet mandata nisam potvrdio reference da budem budući premijer Hrvatske, pa tko je onda to napravio. Nitko u Hrvatskoj nije dobio dva mandata na čelu Hrvatske. Ja imam 5 mandata kao gradonačelnik. Bez mene neće moći formirati vlast. Spreman sam biti premijer.’

Tko ima više šansi – lijeva ili desna koalicija?

‘Potrošile su se te koalicije, vrte se oko vlasti kao mačke oko vruće kaše. Izlizali su se jer samo dijele fotelje i uhljebljuju se’.

Kako komentirati inicijativu Crkve oko uzvika Za dom spremni u vojsci?

‘Ima i važnijih tema. Nisam kao Mesić da Crkvu treba vratiti u sakristiju, ali neka se bave drugim stvarima.’

Koliko Zagreb može prihvatiti izbjeglica?

‘Treba se pripremiti. Mi smo u Zagrebu spremni, a tako bi trebalo biti i na razini države.’

Kako komentirate optužbe protiv vas. Mislite li da bi opet mogli u Remetinec?

‘Ja sam nevin i to ću dokazati na sudu. Mirno spavam i imam čistu savjest te vjerujem u institucije države’, zaključio je Milan Bandić.

Izvor: N1info.com