vesna balenović predsjednica udruga žviždač

Iz Vlade je jučer potvrđeno kako će se umjesto outsourcinga ići na, kako su rekli, najracionalniji, spin off model. Svoju reakciju na taj vladin potez u javnost je poslala i Vesna Balenović, predsjednica udruge “Žviždač” i kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske. Njezinu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Zahvaljujući Vladi RH i ministrici Opačić jučer smo naučili još jednu novu stranu riječ, i to spin-off. Po mišljenju naših ministara, čini se da hrvatski jezik nije dovoljno dobar da bi se njime izražavali, pa kao uglađena politička elita pribjegavaju radije profinjenom engleskom jeziku. Da bi smo ih mi obični smrtnici uopće razumjeli, ubuduće ćemo u džepu redovito nositi Websterov englesko-hrvatski rječnik.

Ministrici Opačić bilo bi bolje da je u Sao Paulu zajedno s nogometašima istrčala na travnjak, nego jučer za govornicu Vlade RH. Lakše bi joj bilo predriblati 11 brazilaca i zabiti gol, nego što uporno pokušava, zajedno s ostatkom Vlade, predriblati 4,5 milijuna Hrvata i uvjeriti nas kako je bolje preseliti sporedne djelatnosti poput čišćenja, pranja, peglanja i kuhanja iz javnog u privatni sektor.
Kao posljedica dugogodišnjeg stihijskog rada Vlade bez plana i prave strategije, u javnom i državnom sektoru gomilaju se gubitci, nepotrebno, pretjerano i neefikasno se troši državni novac, a sad se rješenje pokušava pronaći na teret radnika sporednih djelatnosti, kojima plaća u pravilu ne prelazi 2.000 kuna.

>>> Klikni LIKE ako si protiv outsourcinga i spin-offa!

Umjesto da Vlada razmišlja kako rasteretiti gospodarstvo i pokrenuti rast i razvoj realnog sektora, našla je spasonosno rješenje u outsourcingu. Nakon što je naišla na silovit i organiziran odgovor ujedinjenih sindikata, Vlada preko noći, bez ikakve dublje i stručne analize, donosi iz rukava novi prijedlog, pod jednako nerazumljivim nazivom spin-off. Nakon pojašnjenja tajanstvene riječi, doznajemo da Vlada 24 tisuće zaposlenika, koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost, planira prebaciti u novo trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu.

Vlada je prethodno najavljivani outsourcing prepakirala u novu ambalažu i nazvala ga spin-off. Sada planira 24 tisuće kuhara, čistačica, domara i drugih djelatnika izdvojiti iz javnih i državnih poduzeća i ustanova u jedan državni gigant. To mega državno poduzeće uskoro će zbog svoje neodrživosti, tromosti, porasta administracije, nepotrebnih troškova i pada kvalitete i razine javnih usluga koje pruža, podijeliti u nekoliko manjih trgovačkih društava. Nakon toga, Vlada će naći novi izgovor i u tišini će, jedno po jedno trgovačko društvo u cijelosti privatizirati.

>>> Ne dajmo se pljačkati od onih koji su dušu prodali vragu! Potpišimo peticiju protiv outsourcinga!

Očito se netko u Vladi sjetio starogrčkog mudraca i basnopisca Ezopa, koji nije mogao slomiti sve štapiće od jednom, pa ih je krenuo lomiti jednog po jednog. Dakle, nije Vlada odustala od famoznog outsourcinga i izgona 24 tisuće djelatnika iz javnog u privatni sektor, već je Vlada samo promijenila, način na koji to kani ostvariti.

Plan je proziran, pa na sreću Vlada neće uspjeti predriblati svoj vlastiti narod, već će si po tko zna koji puta zabiti autogol. Građani moraju ustrajati na sindikalnoj inicijativi i natjerati Vladu da rješenja traži u racionalizaciji, boljoj organizaciji i efikasnosti poslovanja javnih i državnih poduzeća i ustanova, a ne u stvaranju okvira za novu pljačku i otkazima.

Za buduća obraćanja hrvatskom narodu, predlažemo Vladi RH da se ne koristi engleskim jezikom, jer bi je netko mogao i razumjeti. Predlažemo da se na Markovom trgu ubuduće govori esperanto, jer umjetnoj Vladi jedino priliči umjetni jezik“, stoji u priopćenju koje osobno potpisuje Vesna Balenović.

>>> Vesna Balenović moguća kandidatkinja za predsjednicu RH: ‘Pola političara bi palo na psihološkom testu’

Autor: Sloboda.hr