Ivo-Josipovic-glavna

Pred kraj Josipovićevog predsjedničkog mandata saznali smo za jedan njegov posve novi skriveni interes, a to je interes za naftni biznis. Danas će se uz premijera Milanovića i ministra gospodarstva Vrdoljaka i Predsjednik Josipović susresti sa prvim čovjekom ruskog energetskog diva Gazprom Aleksejem Millerom. Do sada se Josipović nije upuštao u ozbiljnije gospodarske teme. Za njegova mandata saznali smo da je daleko uspješniji glazbenik, da je na radiju najslušaniji kompozitor ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, da se namjerava u slobodno vrijeme okušati i u komponiranju opere, da samo za njega u Predsjedničkim dvorima nastupaju brojne glumačke i glazbene grupe. To ne čudi, jer u pitanju je ljubav i strast, ali Josipovićev interes za gospodarstvom je nešto posve novo. Sigurno će potajice spremiti neku malu kajdanku, u kojoj će ispod stola violinske ključeve i decibele preračunavati u oktane, kako bi donekle razumio i pokušao pratiti razgovor s jednim od najjačih svjetskih stručnjaka i naftaša.- rekla je Vesna Balenović.

Do sada interes za naftni biznis Josipović nije iskazivao, unatoč pozivima da se u tu prevažnu temu uključi. Podsjetimo, poznato je da su uoči prodaje INE mađarima, naši naftni stručnjaci na poljima u Siriji otkrili ogromne rezerve ugljikovodika. No, iz Uprave Ine dobili su naredbu da o svom otkriću ne smiju nikome govoriti, a pogotovo ne medijima. Sačinjena je procjena vrijednosti INE na iznos 2 milijarde dolara, umjesto 25 milijardi, koliko je INA vrijedila s novootkrivenim Sirijskim nalazištima. MOL-u je umjesto za 6 milijardi dolara 25% dionica prodano samo za 505 milijuna dolara. Zašto Josipović nikada nije otvori tu temu, i zahtijevao od DORH-a da tu najveću pljačku rasvijetli?- pita se Balenović.

Odgovor je jednostavan! Za tu najveću pljačku, ikad počinjenu u Hrvatskoj odgovorna je ondašnja Vlada, na čelu s SDP-ovim premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem, ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem, bivšim Predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Uprave INE Tomislavom Dragičevićem. Za počinjenu štetu Republici Hrvatskoj, takvom bagatelnom prodajom 25% INE, od sudskog progona trebao bi biti oslobođen jedino Ivica Račan, jer nije među nama, ali svi drugi ne bi se tako lako smjeli izvući.

Zašto Predsjednik Josipović nije dosljedno tražio odgovornost i sankcije za tadašnje čelnike SDP-a? Možda zato što su u pitanju bili njegovi osobni i stranački prijatelji s kojima je i sam u to vrijeme obnašao visoke dužnosti u SDP-u.

Ako je Sanaderu za primljeni mito od 10 milijuna dolara dosuđena zatvorska kazna od 10 godina, koliko bi za pronevjerene 23 milijarde dolara ondašnja SDP-ova vrhuška trebala odležati u zatvoru? Možda je u tome i tajna Bajićeve dugovječnosti na poziciji Glavnog državnog odvjetnika. Sve godine svoga mandata Mladen Bajić je ignorirao pokretanje istrage, a predsjednik Josipović je izražavao puno razumijevanje za njegov nerad riječima: Da je Bajić kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu. Njegov odlazak bi značio odustanak od borbe protiv korupcije. On je zajahao konja korupcije i dajmo mu priliku da to završi – govorio je Josipović.
Nažalost, Josipović godinama nije primijeti da Bajić „konja korupcije“ jaše obrnuto i da ga ne drži za uzde već za rep, da konj ide, gdje konj hoće, a ne gdje bi trebao, pa je umjesto Bajića u loncu završila Hrvatska.

Zašto Josipović ne zatraži službenu istragu o toj najvećoj pljački u povijesti RH? Gdje su nestale milijarde dolara? U čijim džepovima i crnim fondovima su završile?

Identičnu nezainteresiranost predsjednik Josipović iskazao je i na moje zamolbe da medijacijom posreduje pri mom povratku u INU. Nakon što je DORH pismenim putem potvrdio točnost moje kaznene prijave da je u INI bilo kriminala i da su zbog velike vrijednosti bili ugroženi nacionalni interesi, Josipović je odbio pomoći. Inače Josipović se u zadnjem intervjuu vezanom uz aferu Barbika novinaru pohvalio da je Velikom broju građana pomogao da riješe svoje probleme koristeći ustavnu ovlast usklađivanja rada državnih tijela. Zašto u mojem slučaju Josipović nije želio iskoristiti tu ustavnu ovlast? Odgovor je opet isti! U to vrijeme predsjednik Nadzornog odbora INE bio je njegov kolega iz SDP-a Slavko Linić, kojeg sam na prijavljeni kriminal osobno upozorila. Josipović mi nije pomogao, kako njegov partijski kolega ne bi kazneno odgovarao zbog prikrivanja i pogodovanja kriminalu.-rekla je Vesna Balenović.

Svojom politikom nezamjeranja i toleriranja kriminala svojih partijskih prijatelja, Josipović se ogriješio o prisegu koju je dao pred hrvatskim narodom da će dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno. Svoj predsjednički mandat nije odradio u interesu Republike Hrvatske, niti hrvatskog naroda, zato smatram njegovu kandidaturu i želju za još jednim mandatom provokacijom i nemoralnim činom!- zaključuje Vesna Balenović, predsjednica udruge “Zviždač”.

Izvor: Sloboda.hr