baldasar milanovič sdp

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) rekao je u ponedjeljak navečer da kompletno vodstvo SDP-a, uključujući predsjednika stranke Zorana Milanovića, mora dati ostavku, pripremiti stranku za što brže unutarstranačke izbore i tako dokazati da su zaista demokrati.

Baldasar je na blagdanskom druženju s novinarima čestitao novom predsjedniku Sabora Željku Reineru te svima koji su glasovali za njega, protiv njega ili bili suzdržani.

“Mislim da je demokracija ipak ostvarila svoja prava. Isto tako se ne slažem s predsjednikom moje stranke koji je optužio drugu veliku stranku za neoustaštvo. To su teške riječi iako ga razumijem zašto je bio izrevoltiran, no takve su stvari u našoj državi opterećenoj gospodarskim problemima potpuno nepotrebne”, rekao je Baldasar, dodajući da se ne možemo i ne smijemo dijeliti na takve načine.

Poručio je da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne smije. Zato, istaknuo je, ne može prihvatiti da pola jednoga grada, države ili njegovih susjeda netko naziva zločincima jer on i splitski SDP smatraju da to nije tako.

“Ima tu svega, ali mi moramo zajedno živjeti, zbog čega sve pozivam na demokratski dijalog. Običaj u politici je da ono vodstvo stranke koje ne uspije na izborima da ostavku, no to i ne znači da se nemaju pravo ponovno kandidirati. Nadam se da će se Vlada brzo formirati jer nam je to svima u interesu”, rekao je Baldasar.

Na pitanje da komentira Reinerov prijedlog da se Hrvatski sabor nazove Hrvatskim državnim saborom, imenom koje se koristilo i u doba NDH, odgovorio je da s tim nije baš oduševljen jer može vući određene konotacije iako misli da nije riječ o tome.

Njegov zamjenik Goran Kovačević (HNS) rekao je u vezi s trenutačnim političkim stanjem u zemlji kako u pobjedi i porazu treba biti velik i priznati poraz te da svi zajedno, iako u oporbi, moraju željeti sve najbolje svojoj državi i biti korektiv novoj vlasti.

(Hina)