obljetnica formiranja Vlade Federalne države Hrvatske zavnoh ostojić

U splitskom Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u ponedjeljak je proslavljena 70. obljetnica osnutka Narodne vlade Federalne Hrvatske, koja je u tom gradu osnovana 14. travnja 1945., a za njezina predsjednika bio je izabran komunistički zločinac Vladimir Bakarić.

“Značajan događaj bio je dio državotvornog procesa”

Proslava 70. obljetnice organizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a izaslanik premijera Zorana Milanovića potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić rekao je kako je osnutak Narodne vlade Federalne Hrvatske iznimno važan za sudbinu Hrvatske.

“Taj značajan događaj bio je dio državotvornog procesa stvaranja današnje Republike Hrvatske, a formiranje te vlade dovršilo je proces uspostavljanja struktura državne vlasti u Federalnoj Hrvatskoj, započet ZAVNOH-om”, istaknuo je Ostojić.

S tim u vezi rekao je kako je “cilj bio konstituiranje države koja je bila ravnopravan partner, a ne podčinjena kao u prvoj Jugoslaviji”.

“Taj cilj je ostvaren u ’45. godini i bez te Federalne Hrvatske Narodne vlade ne bi vjerojatno bilo ovakve Republike Hrvatske koju danas imamo u njenim granicama. Ovom prigodom citirat ću predsjednika Tuđmana, koji je 1999. godine izjavio: ‘Sa zavnohovskom Hrvatskom i Ustavom ’74. Tito je omogućio pravne osnove za osnutak sadašnje neovisne, samostalne i demokratske hrvatske države. Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, ne bismo imali Hrvatske.’” Nakon toga, prolomio se buran pljesak nazočnih na svečanosti.

“Federalne Hrvatske ne bi bilo bez partizana i partizanskog pokreta”

Po Ostojićevim riječima, Federalne Hrvatske ne bi bilo bez partizana i partizanskog pokreta. Također je rekao kako ne treba zaboraviti da su do sredine 1944. godine partizanski pokret većinom činili Hrvati te da je Dalmacija dala četiri divizije.

“Da nije bilo antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima jer četnici i izbjeglička vlada bili su prihvaćeni kao dio savezničke koalicije”, ocijenio je Ostojić.

Istaknuo je kako treba zahvaliti svima koji su poginuli za Hrvatsku u NOB-u u borbi protiv fašizma.

Ostojić je rekao kako se ne smije zaboraviti ni one koji su se u Domovinskom ratu na isti način okrenuli protiv novog fašizma.

“Stoga hvala svima koji su za nju pali. Živjela Hrvatska”, istaknuo je Ostojić.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar rekao je da je u antifašističkoj borbi sudjelovao svaki peti Splićanin.

“Antifašistička borba bila je uporište za ponovno iskazivanje slobodarskog duha grada i njegovog antifašizma u Domovinskom ratu. Splićani poginuli 90-ih u obrani Hrvatske pali su braneći i slobodarske stečevine svojih očeva iz Narodnooslobodilačkog rata”, rekao je Baldasar. Istanuo je kako se 14. travnja 1945., kada je osnovana Narodna vlada Federalne Hrvatske, može smatrati jednom od prekretnica u bližoj hrvatskoj povijesti.

“Obveza nam je da čuvamo istinu o antifašističkoj borbi”

Predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin rekao je kako Hrvatska ima goleme razloge “ove godine oblježiti 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugome svjetskom ratu”.

“Obveza nam je da čuvamo istinu o antifašističkoj borbi i suprostavimo se magli zaborava povijesnog revizionizma”, istaknuo je Habulin.

Predsjednik udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita Josip Milat rekao je kako je Split bio “bastion antifašizma” te je izrazio žaljenje što tom gradu “danas mnogi odriču slavnu antifašističku prošlost i što grad takve antifašističke prošlosti danas nema nijedne ulice i trga koji bi barem svojim imenom podsjećali na tu slavnu prošlost”.

Na svečanosti je bio i ministar uprave Arsen Bauk. (Hina)