Atrijski kancelar Karl Nehammer pozitivan je na testu na COVID-19, a zaraza je došla od članova njegovog sigurnosnog odjela, prenosi dw.com.

Vijest je došla u vrijeme dok austrijska vlada nastoji provesti obvezno cijepljenje, počevši od veljače. Država trenutno bilježi porast slučajeva zaraze koronavirusom nakon kratkog pada broja zaraženih tijekom karantene u studenom i prosincu prošle godine.

“Nema potrebe za brigom. Cijepljen sam više puta i zaštitio sam se maksimalno od teže infekcije”, rekao je.

Njegova supruga i djeca zasada su negativni, dodali su iz njegovog Ureda.

Nehammer je u izolaciji kod kuće, gdje nastavlja raditi putem video i telefonskih sastanaka. U četvrtak je sudjelovao na sastanku o pooštravanju mjera u zemlji – ali ističe da je cijelo vrijeme nosio zaštitnu masku FFP2 te da su novinari bili zaštićeni ekranima od pleksiglasa.

Tko je Karl Nehammer?

Nehammer je položio prisegu kao kancelar početkom prosinca 2021. nakon političkog preokreta koji je doveo do nekoliko kancelara u zemlji u nekoliko mjeseci.

Preokret je započeo naglim izlaskom bivšeg kancelara Sebastiana Kurza iz politike, popraćenim skandalima.

49-godišnji Nehammer, koji je također sada na čelu vladajuće konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP), ranije je bio ministar unutarnjih poslova od 2020. do 2021. godine.

Rođen u Beču, nekoliko je godina radio u vojsci. Potom je počeo raditi kao savjetnik za komunikacije prije nego što je postao političar 2017. godine.

Kao ministar unutarnjih poslova, podržao je Kurza u zauzimanju oštrog stava protiv migracija i vjerojatno će nastaviti s oštrom politikom prema migrantima.

Novi kancelar također je istaknuo da namjerava zauzeti čvrst pristup prema onima koji se odbijaju cijepiti.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/DW