austrija peticija izlazak iz eu europske unije

Protivnici članstva Austrije u Europskoj uniji (EU) pokrenuli su peticiju za istupanje ove zemlje iz Unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Građani s pravom glasa od 26. lipnja do 1. srpnja mogu potpisati peticiju, a da bi rasprava o referendumu ušla u austrijski parlament potrebno je skupiti 100.000 potpisa.

Peticiju je pokrenula Inge Rauscher, koja je i 2000. godine pokrenula peticiju koju je tada potpisalo samo 3,35 posto glasača. Rauscher se od ulaska Austrije u EU protivi članstvu svoje zemlje u Uniji.

Ona je 1994. godine prikupila 3.392 potpisa za podnošenje tužbe protiv referenduma o članstvu u EU.

Prošle godine je prikupila 9.971 potpis, što je dovoljno za pokretanje aktualne peticije sa zahtjevom da parlament donese odluku o istupanju Austrije iz EU.

“Austriji bi bilo bolje bez članstva u EU, kako ekonomski, tako socijalno i ekološki”, smatraju inicijatori peticije. Oni su, na konferenciji za tisak, naglasili da je EU nedemokratska, a da zakone usvajaju komesari koji nisu izabrani od strane naroda.

Inicijatori peticije naglašavaju da bi istupanje iz EU dovelo do povećanja blagostanja u visini do 9.800 eura po kućanstvu godišnje, jer bi prestalo financiranje europske administracije.

Pravo potpisati peticiju ima oko 6,4 milijuna glasača Austrije.

Autor: Sloboda.hr/AA