australija, džihadist, teroristički napad

Australska policija izvijestila je u utorak da je uhitila 20-godišnjaka osumnjičenog da je planirao na Staru godinu izvesti teroristički napad automatskom puškom u centru Melbournea, drugog po veličini grada u toj zemlji.

Policija savezne države Victorije priopćila je da je mladić djelovao sam te da prije uhićenja u ponedjeljak nije uspio kupiti vatreno oružje.

Zamjenik policijskog načelnika Shane Patton otkrio je kako je riječ o australskom državljaninu somalijskog podrijetla, kojega policija nadzire još od početka godine.

“Došao je do dokumenata Al Qaide u kojima se opisuje kako počiniti teroristički napad te kako se koristiti vatrenim oružjem; pištoljima i puškama”, rekao je Patton na konferenciji za tisak u Melbourneu. “Pretpostavljamo da je simpatizer IS-a”, dodao je.

Muškarac je planirao ubiti što više ljudi na Federation Squareu u Melbourneu, trgu koji na Staru godinu vrvi ljudima jer se tamo odvija središnji dio programa novogodišnje proslave, rekao je Patton.

Australija, vjerni saveznik SAD-a koji je slao trupe u Afganistan i Irak, od 2014. godine u stanju je povišene pripravnosti za napade domaćih militanata koji su se vratili s Bliskog istoka ili njihovih pristaša.

Izvor: Sloboda.hr/Hina